Lawrence Pietersz (ook wel Bobby) en vrijwilliger Lex Oosterhuis zijn straatwerkers bij Kwartier Zorg en Welzijn (Kwartier). Ze rijden door de gemeente en zoeken het contact met groepen jongeren. Naar aanleiding van de vernielingen bij de OBS Driespan in Harkstede spreken we met de heren.
Straatwerk
Hoewel er meerdere jongerenwerkers actief zijn, zijn de heren als ‘straatwerkers’ slechts twee man sterk in de gemeente Midden-Groningen. Jongerenwerkers regulier werken collectief, in de wijken en organiseren de inloop in het jongerencentrum Amovement. Het jongerenwerk+ werkt individueel en preventief. ‘Wij, als straatwerkers, gaan de straat op en proberen de jongeren te ontmoeten en een band te ontwikkelen. We rijden onder andere met de jongeren-bus door probleemwijken, langs de scholen of plekken met overlast. Wij zijn vervolgens de verbinding tussen de gemeente en andere samenwerkingspartners.’ De heren komen in hun werk soms uiteenlopende en problematische situaties tegen. ‘Er zijn jongeren die tussen wal en schip vallen, niet goed begrepen worden of nergens terecht kunnen. Problematische thuissituaties spelen hierin vaak een belangrijke rol.’
Situatie in Harkstede
In Harkstede trok de OBS Driespan onlangs aan de bel. Al diverse jaren vinden er grove vernielingen plaats op en rond het schoolplein. Zo kon het niet langer volgens de schooldirectie die in januari aan de bel trok. Op 12 maart werd een breed overleg georganiseerd met de schooldirectie, gemeente, politie, boa’s, jongerenwerkers, ouders en drie jongeren uit Harkstede. De gemeente zet sinds januari in op jongerenwerkers om contact te leggen met de jongeren. ‘In totaal gaat het om een groep van 30 a 40 jongeren. We hebben zicht op een groep van ongeveer tien. De jongeren die gewoon elkaar opzoeken hebben we goed in beeld, maar de jongeren die onrust veroorzaken hebben we niet in beeld’.
Drie jongeren spraken tijdens het overleg op 12 maart. Volgens hen deed niet iedereen mee aan de vernielingen. Het zou gaan om aantal – veelal oudere – jongeren die de vernielingen plegen. De jongeren gaven aan dat ze hier weinig invloed op konden uitoefenen. Dat ook zij scheef werden aangekeken door omwonenden ervoeren ze als oneerlijk, aldus Lex en Lawrence. ‘De hele zaal zat vol en zij hielden hun betoog. Wij dachten ‘gasten, wat doen jullie dit goed’.
‘Belangrijk voor de jongeren is een eigen plek waar ze kunnen samenkomen.’ Met Pand 404 lopen inmiddels gesprekken voor een eventuele samenwerking. Ook zinspelen Lex en Lawrence op een container in Harkstede die kan dienen als jongerenkeet. ‘Door de jongeren een eigen plek te geven kunnen we ook beter onderscheid maken tussen de jongeren die gewoon willen samenkomen en anderen die vernielingen plegen’, aldus Lex. Daarnaast willen de heren voorlichtingen organiseren op de basisschool om het contact met de kinderen vroeg te ontwikkelen.
Jongerenwerk beter onder de aandacht brengen
De heren willen graag dat de jongerenwerkers beter onder de aandacht komen bij de jongeren. ‘ Jongeren weten hun weg hier nog niet altijd goed naartoe te vinden. Het zou fijn zijn als er meer bekendheid over was.’
De heren kijken naar de toekomst: ‘Wij zouden graag containers bij Amovement willen plaatsen en die ombouwen tot een garage. Dan zouden we met de jongeren bijvoorbeeld een auto helemaal uit elkaar willen halen en in elkaar zetten. Door dingen samen te doen creëer je ruimte voor gesprekken in een ongedwongen kader. Je raakt langzaam aan de praat, durft eens iets te vertellen, iets pijnlijks wellicht. Het is allemaal iets luchtiger, je bent toch bezig’, aldus Lex en Lawrence.
Amovement heeft een studio en groot podium. Voor jonge muziekliefhebbers dus ideaal om creatief aan de slag te gaan en je creaties te testen op het publiek!