Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek is deze Herfst vakantie week gratis geopend voor kinderen, onder begeleiding van een betalende volwassene. Onze verslaggever sprak met directielid Rowin Penning over o.a. de nieuwste exposities die er te zien zijn voor jong en oud en daarnaast de hoge gasprijzen.
Het museum geeft aandacht aan de geschiedenis van de spoorwegen in het Noorden van Nederland, d.m.v. foto’s, gereedschappen en kostuums. Op dit moment zijn er twee exposities die men kan bezichtigen. Eén daarvan is de Wisselexposite “De trein van Lego”, waarvoor er diverse modellen zijn gemaakt door het legomuseum in Grootegast, waar het museum mee samenwerkt. Ook rijdende geschaalde treinen horen hier bij. Voor kinderen is het hierdoor een leuke expositie om te zien. Tevens is het jeugdsentiment voor diverse oudere bezoekers, ook directielid Penning heeft leuke herinneringen aan het speelgoed. Lego is van alle tijden. De expositie bestaat uit de geschiedenis van lego, legotreinen specifiek uit de jaren 70, 80 tot aan dit moment, zelfontworpen NS modellen, en een schaalmodel van het stationsgebouw in Zuidbroek.
Naast het lego spektakel is er een wisselexpositie over tragische spoorweg ongevallen in 1913 en 1980. In Winsum in 1980 zijn 2 treinen van de blauwe engel in zeer dichte mist, tegen elkaar gebotst en daar zijn veel mensen bij om het leven gekomen. Men heeft gekozen voor deze expositie omdat er in de spoorweggeschiedenis ook vervelende zaken gebeurd zijn, die behoorlijke impact hebben gehad. Hiervan kan worden geleerd en ook mag het niet worden vergeten, aldus het museum. In de expositie zijn voorwerpen te zien die bij de ongevallen betrokken waren zoals o.a. het logo/embleem van een van de NS treinen, die ten tijde van het ongeval doormidden is gebroken.
Het museum heeft net als menig ander museum te maken met enorm stijgende energiekosten, de energietransitie en huidige energieprijzen zijn ook voor dit museum een grote last. Het is een hoog en groot pand waardoor de kosten de pan uitrijzen. Het museum sluit mogelijk daarom ook tijdens de wintermaanden, als ze geen compensatie krijgen. Wel zijn we al bezig met verduurzamen middels zonnepanelen langs het gebouw en met warmtepompen, waardoor we gedeeltelijk van het gas af zijn, aldus Rowan Penning van het museum.
Wethouder Hoesen van de gemeente Midden-Groningen heeft alle verenigingen en ook de culturele sector in de gemeente een brief gestuurd met de vraag of men in problemen komt door de hoge energiekosten. Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum heeft deze brief ook ontvangen, die hulp zijn ze zeker nodig zegt directielid Penning. Het voortbestaan van het spoorwegmuseum komt niet in gevaar, maar gemakkelijk zal het niet zijn. Daarnaast is men bezig om een groot aantal zonnepanelen te plaatsen op een naast gelegen terrein, zodat het museum in de toekomst energieneutraal kan worden. Op het museum zelf komen geen zonnepanelen, immers zou dat niet passen bij een dergelijk monument als het station.