Op donderdag 22 mei sprak de raadscommissie over het nieuwe bezuinigingspakket voor de komende jaren. De bezuinigingsvoorstellen eind vorig jaar haalden het destijds niet in de raad. De oppositie pleitte voor een participatietraject en beter onderzoek naar de impact van de bezuinigingen op de samenleving. Hiervoor ligt nu een plan.
Bezuinigingsopgave
Gemeenten staan landelijk voor een forse bezuinigingsopgave (het veelbesproken ‘ravijn-jaar’). Hoewel er compensatie komt vanuit het Rijk blijft het een flinke uitdaging voor gemeenten. Aanleiding voor de tekorten zijn vooral een herverdeling en korting van het gemeentefonds en stijgende kosten in de jeugdzorg.
Noodzaak aan samenhang en visie
In november vorig jaar presenteerde het college een uitgebreid bezuinigingspakket met 50 maatregelen. Maar de raad reageerde kritisch. Het ontbrak namelijk aan onderbouwingen en impactanalyses. De bezuinigingen leken vooral gemotiveerd door de wens om tot een sluitende begroting te komen: De ‘kaasschaafmethode’. ‘ We kregen gewoon een lijstje met dit zoveel eraf en dit zoveel. Wij konden er geen gedachte achter zien’, aldus Joke Lesman, fractievoorzitter van de SP in Midden-Groningen. GroenLinks, CU, PvdA, D66 en SP dienden een motie in waarin het college verzochten om scenario’s te ontwikkelen voor een nieuw bezuinigingspakket.
Brede welvaart als leidraad
Het college presenteert een toetsingskader voor de bezuinigingen om de impact ervan op de samenleving te meten. De gemeente zal gebruik maken van indicatoren voor brede welvaart. Deze systematiek wordt onder meer toegepast door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast zullen in het najaar gesprekken van start gaan met maatschappelijke partners. De bedoeling is dat op deze wijze slimme en rechtvaardige keuzes worden gemaakt voor de bezuinigingen in de komende jaren.
Reactie raad
De raad reageerde over het algemeen positief. De fracties waren blij om te zien dat er een serieuze poging wordt ondernomen om de bezuinigingen met zorg en aandacht vorm te geven. ‘We hebben hier grote sociale uitdagingen in de gemeente. Ik denk dat als bepaalde groepen heel hard geraakt worden, dat wel wat gaat doen met de samenleving en dat willen we graag voorkomen’, aldus Anneke Perdon, raadslid van de PvdA in Midden-Groningen. ‘Brede welvaart is een manier waarop we niet alleen kijken naar geld, maar ook naar wat de maatregelen doen met mensen en de leefomgeving. Brede welvaart is een manier om hier uitdrukking aan te geven’, aldus Roshano Dewnarain, fractievoorzitter voor GroenLinks in Midden-Groningen.
Enkel de BBP reageerde kritisch. De fractie vindt dat het op deze wijze nodeloos ingewikkeld wordt. ‘Brede welvaart is zo’n breed begrip dat alles er in past. Hoe wil je dit doen? Bovendien, we hebben maar drie maanden de tijd’. Aldus Marian van Dijken, raadslid van de BBP. De BBP stelt voor om alle vrij besteedbare middelen op gelijke wijze te korten.
Proces
De bedoeling is dat de er tijdens de zomer concrete bezuinigingsvoorstellen op tafel komen. Met deze concrete voorstellen wil het college in gesprek met maatschappelijke partners die mogelijk geraakt worden door de bezuinigingen. De voorstellen zullen zich waarschijnlijk richten op de eerste twee jaar. Verder vooruit kijken is volgens diverse fracties niet mogelijk omdat het landelijk vaak op korte termijn wijzigt.