Op dinsdagavond 1 juli presenteerde Vereniging Dorpsbelangen Siddeburen Vooruit het dorpsplan voor Siddeburen: ‘Gewoon Goud’. Het is resultaat van een uitgebreide dorps-enquête, werkgroep-sessies en een beoordeling vanuit een architecten- en ingenieursbureau Sweco. Het plan werd officieel overhandigd aan wethouder Markus Ploeger. ‘In het dorpsplan staan ideeën die voortkomen uit de enquête. Nu hebben we mensen nodig die met ons willen bekijken hoe we dit kunnen oppakken’, aldus Jolanda Huisman, secretaris van Dorpsbelangen Siddeburen.
Uitkomsten van de enquête en werkgroep
Voor het dorpsplan is een brede enquête uitgevoerd in het dorp. In totaal hebben 332 inwoners (23,8% van Siddeburen) gereageerd. De ideeën komen dus uit de koker van het dorp, zijn door de werkgroep ondergebracht in diverse thema’s en vervolgens voorgelegd aan Sweco om het te toetsen aan gemeentelijk en provinciaal beleid.
Vijf thema’s
Het dorpsplan richt zich op vijf thema’s: 1. jeugd, 2. voorzieningen, zorg en welzijn, 3. wonen en woonomgeving, 4. verkeer en infrastructuur en 5. sport en sportfaciliteiten. U kunt de definitieve versie van het dorpsplan hier inzien. Een interview met Jolanda Huisman ziet u hieronder.
Een plek voor de jeugd
Een onderwerp dat uitvoerig werd besproken was een plek voor de jeugd. Volgens een van de aanwezigen zijn de jongeren de afgelopen jaren teveel leuke plekken ontzegd, omdat men overlast ervaart. Volgens Huisman zijn er gesprekken geweest tussen Dorpsbelangen, de gemeente, jeugdwerkers, de politie en de jongeren zelf. Volgens Huisman was het een zinvolle bespreking waarin ook het perspectief van de jongeren beter aan bod kwam: ‘ in Steendam is niks, Hellum heeft niks, in Siddeburen is niks, we hebben een jeugdsoos, die is altijd dicht. Dus ja, wat is er voor ze? Omdat jongeren nergens heen kunnen gaan ze daar waar het bankje staat, in de speeltuin. Daar is een woonwijk omheen en die mensen hebben er last van. We willen samen met hun kijken naar een oplossing of we een plek voor hun kunnen creëren. De jongeren kwamen gelijk met ideeën ‘, aldus Huisman.
Voorzieningen over het algemeen goed
Op diverse gebieden scoort Siddeburen goed in de enquête. Zo is het overgrote merendeel van de respondenten tevreden over het winkelaanbod, het onderwijs en aanbod van zorg zoals de huisarts, apotheek, fysiotherapie en tandzorg. Zaken die het vaakste werden benoemd waar meer behoefte aan is waren een beter kabelnetwerk, glasvezelnetwerk, meer elektrische laadpalen, deelauto’s/deelscooters, een informatiebord met voorzieningen en activiteiten en meer psychosociale en geestelijke zorg. Het plaatsen van meer laadpalen, hubs voor deelauto’s en een informatiebord over activiteiten in het dorp lijken haalbaar op korte termijn. De uitbreiding van het glasvezelnetwerk zal vooral afhangen van provinciaal beleid en aanbieders op de markt.
Meer woningen voor starters
Er is een sterke wens voor meer beschikbare woningen, onder meer voor starters. Zo vindt 83,4% van de respondenten dat er onvoldoende woningen voor starters zijn. Zo’n 10% van de 3.265 inwoners in Siddeburen valt in de leeftijdscategorie 15-24 jaar en 22% in de categorie 25-44 jaar. Volgens de cijfers van de gemeente Midden-Groningen (zie onder) zijn woningprijzen flink gestegen en kent het dorp relatief veel vrijstaande koopwoningen. Dit maakt het mogelijk moeilijk voor starters om een voet tussen de deur te krijgen.
‘Wij zien het ook terug in de enquête. De grootste groep respondenten zit tussen de 40 en 65 jaar. Dat komt waarschijnlijk omdat jongeren zich hier niet kunnen vestigen. Dat vinden wij jammer. Dat betekent veel voor het dorp als de jongeren weggaan, bijvoorbeeld een tekort aan leden voor je sportclubs en een tekort aan vrijwilligers.’ In de toekomst zou het ook nadelig kunnen uitpakken voor scholen volgens Huisman. Die zitten nu nog vol, maar je hebt wel nieuwe aanwas nodig.
Onveilige verkeersituaties
Op het gebied van verkeersveiligheid leven er veel zorgen. 46,1% van de respondenten vindt de verkeersveiligheid matig en 31,9% onvoldoende. Deels heeft dit te maken met het landbouw- en vrachtverkeer in het dorp. Zo is er ook nagedacht over een mogelijk ringweg om Siddeburen in de toekomst. “Zo’n ringweg of verbreding van de N33, dat kunnen wij natuurlijk niet als dorp. Dat is deels Rijk en provincie. Maar wij kunnen natuurlijk wel, als het zover komt, aangeven dat wij een probleem hebben met zwaar verkeer en vragen om met ons mee te denken over hoe we dit in betere banen kunnen leiden. Dat is je kans die je moet pakken’, aldus Huisman.
Over de pas vernieuwde verkeerssituatie aan de Kugelslaan zijn de meningen sterk verdeeld. De meerderheid (52,5%) vindt de situatie onvoldoende of slecht en 26,7% is tevreden. Hoewel relatief weinig inwoners in Siddeburen gebruik maken van het openbaar vervoer is de grootste wens een verbinding met Hoogezand en Veendam.
Sportaanbod is goed, maar wens om meer diversiteit
Ruim driekwart van de respondenten is tevreden over het sport- en beweegaanbod in Siddeburen. Wel is er een wens aan meer diversiteit, zoals padel of vechtsporten. Hiervoor zou het huidige sportcomplex kunnen worden heringericht met een ‘omni-sportvereniging’. Ideeën die naar voren kwamen: een veld voor basketbal, een pumptrack voor BMX en skaters en een panna-kooi.
Op het gebied van recreatie is er de wens om speeltuinen op te knappen en uit te breiden, een klim- en klauterbos en hondenspeeltuin te realiseren en als klapper op de vuurpijl te onderzoeken of er mogelijk in de toekomst weer een zwembad in Siddeburen kan worden geopend.
‘Het is niet in beton gegoten’
Tijdens de presentatie werd er kritisch gereageerd op sommige ideeën die men nu voor het eerst zag. Jolanda benadrukt het in deze fase om ideeën gaat: ‘Wat goed gezegd moet worden is dat wij het projecten noemen, maar het is niet in beton gegoten. Het zijn onderwerpen waar we aan willen werken. Bijvoorbeeld het idee van een ringweg rond het dorp komt voort uit de wens dat men zwaar verkeer uit het dorp wil weren. Of dat gaat gebeuren en hoe dat gaat gebeuren weten we nog niet’, aldus Huisman.
“Het zijn ideeën, nog geen projectplannen”
Mensen nodig in de werkgroepen
‘Voor alle ideeën hebben we mensen nodig die samen met ons gaan bekijken wat het probleem is en hoe we dat gaan oplossen. Dan zullen we naar de gemeente moeten om te bekijken wat mag en wat kan. We zullen met elkaar moeten bepalen wat we nu als eerste oppakken’. Volgens Huisman is het nog best een uitdaging om veel mensen te bereiken en betrekken bij de werkgroepen. ‘We doen veel via Facebook, Instagram en de website, maar niet iedereen werkt daarmee. We hebben ook geflyerd, huis-aan-huis nieuwsbrieven in de bus gegooid. En ja, dan is het afwachten wat mensen doen, of ze zich melden of niet. Soms spreek je mensen aan en dan werkt dat, maar soms ook niet’, aldus Huisman. Op de avond zelf reageerden mensen dan wel betrokken volgens Huisman. ‘Mensen willen weten wat er gebeurt in hun omgeving.’
Volgens Huisman zijn extra mensen hard nodig in de werkgroepen. Ook Wilma Kruit, gebiedsregisseur in onder meer Siddeburen nodigt iedereen uit om deel te nemen.
“Ik zou iedereen heel graag willen uitnodigen om in alle werkgroepen deel te nemen”
NPG project Dorps- en Wijkplannen loopt voorspoedig
Inmiddels is het merendeel van de 37 dorpen en wijken bezig met de ontwikkeling van een plan of heeft dit inmiddels afgerond. Al met al vindt wethouder Ploeger dat het project succesvol is. “Ik denk dat wat we wilden bereiken inmiddels hebben bereikt. Een groot deel van de dorpen en wijken hebben inmiddels een visie of plan. In het ene dorp is meer aandacht voor bijvoorbeeld eenzaamheid, in andere meer aandacht voor harde infrastructuur, maar altijd terugkerende thema’s zijn verkeersveiligheid of woningbouw. Ook heb ik begrepen dat de samenwerking met de gemeente goed is. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat we werken met gebiedsbeheerders en gebiedsregisseurs. Zij zijn de oren en ogen van de gemeente’, aldus wethouder Ploeger.
Aanmelden voor het NPG-project Dorps- en Wijkplannen kan tot eind 2026.