Een revolverend woonfonds moet de woningbouw in Midden-Groningen stimuleren. Daartoe dienden de PvdA, D66, CU, GroenLinks, SP en VVD en motie in tijdens de bespreking van de voorjaarsnota op 10 juli. De motie werd unaniem aangenomen.
Laagdrempelige leningen
De fracties constateren dat veel woningbouwprojecten vertraging oplopen terwijl de druk op de woningmarkt onverminderd groot is. Volgens indieners van de motie kan een revolverend woonfonds een effectief middel zijn om woningbouwprojecten te ondersteunen die anders niet van de grond zouden komen. Het zou gaan om leningen vanuit gemeenten onder goede voorwaarden waardoor toegang tot financiële middelen laagdrempeliger wordt. De fracties willen hiervoor middelen uit de algemene reserve aanwenden.
‘Het is een fonds waaruit partijen die woningen willen ontwikkelen geld kunnen lenen van de gemeente. De bedoeling is dat daarmee de woningbouw op gang gebracht wordt. We zien dat veel dat veel projecten momenteel stagneren. We hebben gezien bij andere gemeenten dat het helpt als de gemeente meefinanciert. Met een revolverend fonds krijgt de gemeente het geld op den duur terug, maar de gemeente zou er ook voor kunnen kiezen om mede-investeerder te worden’, aldus Thea Van der Veen, fractievoorzitter voor de PvdA.
Het college krijgt de opdracht om te verkennen hoe zo’n woonfonds in Midden-Groningen vorm zou kunnen krijgen.
CPO-initiatieven
Een tweede motie, ook gericht op het versnellen van de woningbouw, werd ingediend door VVD, GroenLinks, PvdA, CU en D66. Volgens de fracties lopen kleinschalige woningbouwprojecten, waaronder Collectief Particulier Opdrachtgevershap (CPO), in Midden-Groningen vast in vergunningsprocedures en planvorming waardoor ze moeilijk van de grond komen. De fracties kijken onder andere naar gemeente Veendam waar deze projecten wel goed verlopen.
‘Wat wij belangrijk vinden is dat dit soort initiatieven in onze gemeente ook van de grond komen. Als wij kijken naar gemeente Veendam zien we dat dit wel lukt. Dus waar lopen die initiatiefnemers nu precies tegen aan in Midden-Groningen? Dat willen we weten. Daarom dienden we de motie in’, aldus Marjolein Vulpes, fractievoorzitter voor de VVD. De motie geeft het college de opdracht om te onderzoeken wat ervoor nodig is om deze projecten in Midden-Groningen ook te laten slagen.
Cultuurverandering nodig
Volgens de PvdA en VVD is er deels ook een cultuurverandering nodig binnen de gemeentelijke organisatie. De gemeente zou meer open moeten staan voor nieuwe initiatieven en afwijkende procedures. ‘Vaak past iets niet in een omgevingsplan, maar dan moet je de vraag stellen of het een gewenste ontwikkeling is en wat er voor nodig om ervoor te zorgen dat het wel kan’, aldus Vulpes.
De motie werd unaniem aangenomen. Voor beide moties zal het college in het vierde kwartaal resultaten van de onderzoeken delen met de raad.