Midden-Groningen – Thijs Kouwenoord is een doneeractie begonnen om een GebarenBus te realiseren. Dit wordt een mobiele ontmoetingsplek waar de Nederlandse Gebarentaal (NGT) centraal staat. Deze speciale bus wordt ingezet bij dovenscholen, evenementen, voorlichtingsdagen en ritten voor het publiek.
,,Tot het jaar 2000 zat ik op de dovenschool in Amsterdam. Daar zag ik meerdere keren de gebarentram voorbijrijden. Deze tram had speciale aandacht voor gebarentaal en dovencommunicatie, en dat is me altijd bijgebleven. Nu ik als dove vrijwilliger rijd bij het Nationaal Bus Museum, kwam dat beeld weer terug. Toen dacht ik: waarom bestaat er niet zoiets voor streekbussen? Zo ontstond het idee voor De GebarenBus”, legt Thijs uit. Het is een sociaal project waarin hij een streekbus wil ombouwen tot een rijdend symbool voor gebarentaal, inclusie en visuele communicatie in het openbaar vervoer.
Thijs gebruikt het hulpmiddel Speaksee, dat hij via het UWV heb gekregen. Daarmee wordt spraak van reizigers live omgezet in tekst, wat hij leest op zijn smartphone of tablet. ,,Bij haltes gebruik ik dit om met reizigers te communiceren en dat werkt gewoon goed. Toch zien OV-bedrijven dit vaak nog als een ‘communicatieprobleem’, terwijl er genoeg andere manieren van communiceren zijn die prima werken.”
Met De GebarenBus wil Thijs laten zien dat het ook anders kan en hij wil visuele hulpmiddelen inzetten, zoals schermen met pictogrammen of tekstberichten, QR-codes naar video’s in gebarentaal, en eventueel licht- of trilsignalen voor belangrijke meldingen. Daarnaast wil hij met dit project OV-bedrijven wakker schudden. Qua communicatie met medeweggebruikers kijkt hij altijd heel goed naar wat er gebeurt op de openbare weg en in de omgeving waarbij visuele signalen zoals zwaailichten, richtingaanwijzers, remlichten, handgebaren en veel informatie geven. ,, Dankzij mijn hoortoestellen hoor ik meestal ook wanneer iemand toetert. Daarnaast ben ik extra alert en let ik continu op veranderingen in het verkeer. Als ik straks mijn eigen bus heb, zou ik die eventueel kunnen uitbreiden met hulpmiddelen zoals trilwaarschuwingen of signaallampjes die reageren op geluiden, om het nog veiliger te maken.”
Nadat hij in oktober 2012 tijdens een open dag van Qbuzz in Groningen op de chauffeursstoel mocht zitten voelde Thijs dat hij dit wilde worden. In januari startte hij met de rijopleiding die door het UWV is gefinancierd. ,,Op 4 mei 2025 reed ik mijn allereerste rit als vrijwillig buschauffeur met een museumbus van het Nationaal Bus Museum, een moment dat ik nooit vergeet.” Voor Thijs is dit meer dan werk; het is een persoonlijke overwinning én een kans om verschil te maken.
De crowdfunding via Doneeractie.nl loopt zolang als nodig is om een geschikte bus te vinden en aan te schaffen. ,,Ik hoop binnen een jaar een lange of gelede streekbus te kopen, die ik daarna wil ombouwen tot De GebarenBus.” Het streefbedrag is 26000 euro. Dit wordt gebruikt voor de aankoop van een tweedehands lange of gelede streekbus, technische keuring en registratie, aanpassingen aan en opknapbeurt van interieur en exterieur en bestickering met de herkenbare uitstraling van De GebarenBus. Elk bedrag daarboven wordt gebruikt voor onderhoud en reparaties.