Lokaal fruit plukken tijdens ´De Boer op´

In Midden-Groningen openen boeren, tuinders en streekwinkels zaterdag hun deuren tijdens de publieksdag ‘De boer op!’. Bezoekers zien waar hun eten vandaan komt en mogen bijvoorbeeld appels plukken bij fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek.

De dag sluit aan bij De Week van Ons Eten en begint bij De Scharrelderij in Kiel-Windeweer, met een kaasproeverij en uitleg over natuurbegrazing.

Bosschaart De Boer OP

MIDDEN-GRONINGEN – Op zaterdag 11 oktober vindt in Midden-Groningen de publieksdag ‘De boer op!’ plaats. Boeren, tuinders en streekwinkels in de regio openen dan hun deuren voor publiek. Bezoekers krijgen zo de kans om te ontdekken waar hun voedsel vandaan komt en maken kennis met de mensen achter het product. De informele aftrap van de dag is bij boerenbedrijf De Scharrelderij in Kiel-Windeweer. Daar kunnen bezoekers onder meer deelnemen aan een proeverij van biologische kazen en krijgen ze uitleg over natuurbegrazing met biologische insteek.

Een van de deelnemende bedrijven is het fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek. Eigenaresse Cornelia Bosschaart is enthousiast over het initiatief: „Het is een leuk idee, zeker omdat we toch al een appelplukdag hadden gepland. Dit sluit er mooi bij aan.”

Tijdens het evenement kunnen bezoekers zelf appels – en mogelijk ook peren – plukken. Daarvoor wordt een kleine vergoeding per kilo gevraagd. Het plukconcept is niet nieuw: „We organiseren dit al 25 jaar, altijd op drie zaterdagen. Dit is de laatste voor dit jaar,” vertelt Bosschaart. Vooral kinderen met hun ouders of grootouders maken vaak van de gelegenheid gebruik om samen fruit te plukken.

De dag valt samen met de afronding van ‘De Week van Ons Eten’, die loopt tot en met 11 oktober. Daarmee vormt ‘De boer op!’ een passende afsluiting van een week waarin voedsel en herkomst centraal staan.