Het project Gasvrij Gorecht kent een behoorlijk tijd van voorbereiding, het project wat als doel heeft om de wijk van het gas af te helpen, is belangrijker geworden dan ooit te voren. Immers het doel van het project was bij de start verduurzamen en het stoppen met het Groningse gas. Nu anno 2022 zorgt de oorlog in Oekraïne er voor dat de gasprijzen enorm hoog zijn geworden en ook de bewoners van Gorecht hard worden getroffen in de portemonnee.
De wijk bestaat uit 900 huishoudens, waarvan 700 sociale huurwoningen, waar veel ouderen wonen en een gedeelte particuliere huiseigenaren. Het initiatief is een samenwerking tussen de gemeente Midden-Groningen, Waterbedrijf Groningen Duurzaam, kartonfabriek ESKA en woningcorporaties de Reensche Compagnie, Groninger Huis, Lefier en Woonzorg Nederland. Volgens wethouder Erik Drenth ziet de gemeente het project als een pilot om ook de rest van Midden-Groningen van het gas af te halen. De wethouder realiseert zich wel, dat restwarmte niet op alle plekken in de gemeente een optie zal zijn. Maar ze doen op deze manier veel ervaring op.
Het project kent meerdere pijlers, één daarvan is het koken in de wijk gasloos te maken en over te gaan op inductie koken. Bewoners kunnen nog tot 1 januari maximaal duizend euro krijgen om over te stappen van op gas naar op inductie koken. Volgens de projectleider van gasvrij Gorecht, Johan Duut, heeft twee derde van de mensen gebruik gemaakt van de regeling. De tweede stap is het verduurzamen van de woningen, daar wordt op dit moment aan gewerkt. De particuliere woningeigenaren gaat men ook nog helpen om te verduurzamen. De finale stap is volgens Duut de overstap betreffende het verwarmen van de woningen, van het gas naar restwarmte. Een belangrijk thema zal de komende periode zijn om bewoners te benaderen om mee te doen. In theorie kan het project nog steeds niet doorgaan omdat er van de huurders in de wijk 70% wel ja moet zeggen tegen het project. Volgende Duut is er voor mensen alle reden om mee te doen, het is duurzaam en scheelt in de portemonnee.
Het project heeft ook een project huismeester, deze promoot als bewoner het project in de wijk. Maarten Kluit is aanspreekpunt voor bewoners met vragen en om te helpen bij het aanvragen van diverse onderdelen. Volgens hem zijn de meeste bewoners positief over het project. Zorgen zijn er ook bij bewoners die in het verleden ervaring hebben met blokverwarming. Kluit rijdt regelmatig met een bakfiets door de wijk heen. Op het dak van de bakfiets ligt een zonnepaneel en op de bak ligt een inductie kookplaat waar hij regelmatig mee kookt op straat, om te laten zien aan bewoners hoe het werkt.
Komend jaar moet duidelijk worden of en wanneer het project gaat starten. Doelstelling is om in 2024 het project op te leveren.