Groenstrook omgetoverd in ontmoetingsplek Siddeburen

Siddeburen – Aan het begin van het jaar is het bestuur van dorpsbelangen Siddeburen gestart met de plannen voor een ontmoetings-, beweeg- en speelplek aan de Kugelslaan in het dorp. De invulling hiervan is afgerond en afgelopen vrijdag werd de vernieuwde groenstrook officieel geopend.

De groenstrook is ontstaan doordat de nieuwbouw van het Kindcentrum Siddeburen, een samenvoeging van de basisschool de Zonnewijzer, de Springplank en een kinderopvang werd gerealiseerd. Langs de toegangsweg naar het centrum vanaf de Hoofdweg lag een braakliggende groenstrook, die vanaf het begin voor discussie en ideeën zorgde. Ouders klaagden over de smalle toegangsweg naar het Kindcentrum, waar auto’s elkaar slecht kunnen passeren. Ook dorpsbelangen deelde de kritiek; nog steeds vinden we het een verkeerde keuze om het zo te organiseren, zegt lid van het bestuur Jolanda Huisman.

Om het project volgens de juiste wettelijke protocollen te realiseren heeft dorpsbelangen samenwerking gezocht met de Stichting Beleveniscollectief in Hellum, die ervaring heeft met belevenislandschappen en speelterreinen. Hierdoor is het een plek geworden, die toegankelijk is, met ruime begaanbare paden voor kinderwagens, rollators en rolstoelen. Het terrein bestaat uit picknicktafels, zitbanken, een bokkenwagen en een speelroute van boomstammen, dit alles van duurzaam hout. De groenstrook is daarnaast ingevuld met beplanting en bomen. Vooraan de Hoofdweg bevindt zich een fietspicknickplaats, waar fietsers kunnen pauzeren. Verder is er een pluktuin, met vruchtdragende bomen, een touwbrug, infoborden, en een kub spel. De openbare basisscholen gaan volgend jaar op deze locatie naast bewegingslessen ook natuurlessen geven, er zijn namelijk ook twee insectenhotels.

Nadat in eerste instantie men plannen had om een invulling te realiseren voor de leerlingen van het Kindcentrum, zijn de plannen voor een bredere doelgroep ontstaan, voor de plek. Nadat de plannen in concept klaar waren, zijn deze bijgeschaafd na overleg met ambtenaren van de gemeente, die weten wat wettelijk wel en wat niet kan. Door het organiseren van een enquête en een  inloopvond konden inwoners vanuit het dorp hun mening en ideeën geven over de plannen, uiteindelijk bleek dat er draagvlak voor de plannen was. De kosten voor het project waren € 67.500 en zijn bekostigd doormiddel van subsidies. Men heeft onder andere een bijdrage van € 25.000 vanuit het programma bewonersinitiatieven van het “Nationaal Programma Groningen” gekregen. Hier kunnen inwoners van de provincie Groningen die een goed plan hebben, financiële ondersteuning krijgen. “We krijgen eigenlijk te weinig aanvragen, er is nog budget genoeg voor initiatieven,” zegt Claudi Sulkers van het platform. Daarnaast waren er meerdere andere subsidievestrekkers, zoals onder andere “Leader.”

Naast dat onderdelen zijn gerealiseerd met de subsidiegelden, hebben vrijwilligers uit het dorp de handen uit de mouwen gestoken. Het kleine onderhoud zal worden gedaan door de cliënten van “Fleuropoort met zorg” die dagelijks mensen met een beperking een dagbesteding biedt in Siddeburen. Voor het grote onderhoud zal een hovenier worden gezet.

Wethouder Hoessen sprak van een mooi initiatief, we kunnen als gemeente niet alles doen en op deze wijze is er draagvlak onder de bevolking.

Interview met Jolanda Huisman (bestuur)

 

Interview met Wethouder Hoesen

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl