Grote opkomst bij dodenherdenking Meeden

Elk jaar worden er op verschillende herdenkingsplaatsen in de gemeente Midden-Groningen twee minuten stilte gehouden voor alle burgers en militairen die zijn gestorven tijdens de tweede wereldoorlog. In Meeden werd deze herdenking gehouden bij de klokkentoren die begin zestiende eeuw gebouwd is. Hester van de 4 mei Comité verklaart dat er dit jaar een bovengemiddelde opkomst is. “Het is elk jaar weer de vraag hoeveel mensen aanwezig zullen zijn, al helemaal vanwege de vakantieperiode. Maar dit valt ons helemaal niet tegen.”

Voorafgaand aan de herdenking verzamelden de inwoners zich in MFA de Rode Beuk, waar muzikaal de avond werd begonnen. Kinderen van de dorpsschool uit Meeden lazen een gedicht voor: “Je kan een kind uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit het kind. Oorlog is niet leuk, oorlog is niet fijn. Daarom ben ik blij dat we in Nederland zijn. Hier is geen oorlog en verdriet, geen mensen die je vechten ziet. In 1940 had je dat, met Hitler en de Joden. In die tijd vielen er heel veel doden. Maar dat is gebeurd en nu gelukkig voorbij, maar het verdriet blijft erbij.” Volgend jaar viert Meeden 80 jaar bevrijding. “Wij hopen volgend jaar op nog meer mensen. Ook gaan we dan kiezen voor een andere insteek en gaan we het nog groter aanpakken.” verklaart Astrid van de 4 en 5 mei Comité

Na de bijeenkomst in het dorpscentrum liepen de inwoners gezamenlijk naar het herdenkingsmonument terwijl de toren zijn klank liet horen. De inwoners konden hun bloemen onder het monument neerleggen. Daarna hoorde je het Taptoe signaal. Het was twee minuten stil in Meeden. De leerlingen van de school legden samen met BBB-raadslid Marieke Bos de krans neer. Na afloop werd het Wilhelmus gezongen en konden de mensen terug naar de Rode Beuk om na te praten met een kop koffie.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl