Harkstede: Open Monumentendag

Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag en Rondje Harkstede. Het thema  van de Open Monumentendag is “Duurzaamheid” Monumenten zijn op zichzelf al duurzaam. Monumenten gaan soms honderden jaren mee. Denk aan de monumentale kerk in Harkstede, deze is gebouwd tussen 1692 en 1700 en staat er nog steeds in volle glorie.

In 2018 was de restauratie van de monumentale kerk in volle gang en was de kerk niet open. In 2020 en 2021 waren er veel beperkingen in verband met Corona.  Nu kunnen ze de kerk weer laten zien. Natuurlijk kunnen bezoekers ook in de grafkelder en in de toren. Willen kinderen graag even de klok luiden, dan kan dat ook.

10 september vanaf 14.00 uur tot ongeveer 15.30 uur komt Anna Habina Lewe van Middelstum, nicht van Anna Elisabeth Rengers op bezoek Ook meester metselaar, Henric Coeur zal dan aanwezig zijn. Rondleiders zullen het prachtige verhaal vertellen van Henric Piccardt en zijn echtgenote, Anna Elisabeth Rengers, stichters van de kerk.

De kerk is open van 11.00 – 17.00 uur. De boekenmarkt in de kelder van de kerk is open vanaf 13.00 uur.

Stel’s molen

Natuurlijk kunt u ook het andere rijksmonument “Stel’s molen” bezoeken. De draaiende molen is altijd een prachtig gezicht. Ook hier zijn mensen aanwezig die veel kunnen vertellen over deze korenmolen. De molen is ook open van 11.00 – 17.00 uur.

Koffie/thee

In het theehuis “Ons Hertenkamp” van Cosis staat vanaf 13.00 uur de koffie/thee klaar. Het theehuis is geen monument, wel staat het op een historische plaats. Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Ook had deze plaats een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor. 10 september vindt hier ook het repaircafé plaats.

Opening Open Monumentendag

De opening van de Open Monumentendag in de gemeente Midden-Groningen is zaterdag 10 september in het Oosterpark, locatie hoek Vijverstraat-Burg.Bartelsstraat in Hoogezand, tijd 10.00 uur. Foto: Kerk Harkstede ’s avonds.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl