Meeden: Gronings Vuur van start

Beeldend kunstenaar Yanthe van Nek werkt de komende maand in het dorp Meeden. Samen met de inwoners wil ze een nieuw gemeenschappelijk kunstproject creëren. Om dat mogelijk te maken, logeert en werkt ze in de maand februari in het dorp. Ze hoopt zoveel mogelijk inwoners te spreken om hen te vragen wat zij in beweging gezet willen zien met dit gezamenlijk werk.

De bewoners zien Van Nek door de straten lopen op zoek naar ontmoetingen, verhalen, gesprekken en wensen. Inwoners van jong tot oud kunnen haar aanspreken. Ze heeft een slaapplek gevonden bij een van de bewoners, mag mee eten en heeft een werkplek bij de plaatselijke garage van de familie Smid. “De ontvangst in Meeden is geweldig”, zegt ze enthousiast. “Meeden heeft een schat aan activiteiten! Afgelopen week heb ik mijn eerste boksles gehad in het Dorpshuis. Ik laat mij meenemen door de bewoners, verzamel wensen en ga er dan gezamenlijk een coherent mooi project van maken.” Voor het kunstproject was Yanthe al op deze interactieve manier actief in de gemeente Zandpol, Nieuw Amsterdam en Veenoord. Samen met een fantastische groep vrouwen van 80+ heeft zij daar een hele gemeenschap in beweging weten te brengen. Met dit project won zij mede, namens de gemeente Emmen, De Lang Leven Kunstprijs 2018.

Stokje overgedragen
Eerder was het project Gronings Vuur al in Het Hogeland en de gemeente Westerkwartier. Nu is het dus de beurt aan Midden-Groningen. De symbolische overdracht van het ‘Gronings Vuur’ gebeurde door middel van het overdragen van een speciaal ‘estafette-kunstwerk’, gemaakt door Pieter Oosting. Dit gebeurde afgelopen dinsdag (11 februari) in de centrale hal in het Kielzog in Hoogezand.

Gronings Vuur
Het kunstproject van Van Nek is onderdeel van Gronings Vuur. Het project reist van september 2019 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst wordt duidelijk wat er zich afspeelt in de provincie.

Theater huwelijk in Boerderijcafé Mausel 

Theatermaker Ben Smit maakt met cultuurmakers uit de gemeente Midden-Groningen de eindpresentatie ’t Huwelijk, die eind februari te zien zal zijn in Boerderijcafé Mausel in Noordbroek.

Gemeente blij met initiatief 

De gemeente Midden-Groningen steunt dit kunstinitiatief van harte, het past uitstekend in haar visie waar onder andere ontmoeten en samenkomen centraal staan. Wethouder Drenth onderschreef dit in z’n toespraak, cultuur is een belangrijke factor in onze maatschappij en kan bijdragen aan een goed functionerende communicerende gemeenschap.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl