Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Kolham: Help huisraadbank aan ruimte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De organisaties, Kledingbank Maxima, Voedselbank, Humanitas Midden-Groningen, Werkpro en de stichting Computerbank, die allen betrokken zijn bij het armoedevraagstuk, hebben de handen in een geslagen om een actie op zetten voor het behoud van de Huisraadbank. Daarbij heeft ook de weggeefwinkel uit Groningen Goed Bezig zich aangesloten. In de gemeente Midden-Groningen bestaat sinds 2019 een Huisraadbank. De Huisraadbank was een initiatief van de Midden-Groningse Uitdaging. De Huisraadbank was gevestigd bij Mondial Oostland Verhuizingen in Kolham. Omdat dit bedrijf de ruimte nodig had heeft de Huisraadbank noodgedwongen hun spullen moeten weggeven aan de weggeefwinkel in Lewenborg in Groningen en heeft voorlopig de Huisraadbank geen onderkomen meer in Midden-Groningen.

De Huisraadbank stelt gratis huisraad ter beschikking aan mensen die dit vaak hard nodig hebben, omdat er geen geld beschikbaar is voor de aanschaf van een bed of een tafel. Regelmatig worden hulpverleners geconfronteerd met situaties, waarbij mensen wel een huis hebben, maar geen of nauwelijks huisraad. Bijvoorbeeld geen bed om in te slapen of een tafel om bij te eten. De hulpverlener doet dan een beroep op de Huisraadbank om de persoon of het gezin te helpen. Dit gebeurt vanuit verschillende organisaties.
Zoals zorgmedewerkers die mensen begeleiden naar zelfstandig wonen, vrijwilligers van Humanitas die statushouders helpen met de huisvesting, een bewindvoerder bij schuldhulpverlening of medewerkers van Sociale Wijkteams. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een man die na zijn status als vluchteling nu zijn gezin over kan laten komen, maar daarvoor inrichting van zijn huis nodig heeft; iemand die na een vechtscheiding zonder spullen in een huis verblijft; een jonge moeder die geen geld heeft voor kinderspullen; iemand die na een zwerversbestaan eindelijk een huis krijgt toegewezen of iemand in de schuldhulpverlening, die iets dringend moet vervangen.

De Huisraadbank zou niet nodig moeten zijn! Maar we weten allen dat toch nog steeds schrijnende situaties voorkomen. En zeker in een gemeente als Midden-Groningen, waarvan er nog steeds een te groot deel van de bevolking te maken heeft met armoede. Kijk ook naar het gebruik van de Voedselbank en Kledingbank Maxima. De organisaties en ook de andere initiatiefnemers van deze actie doen zeer nuttig werk voor vele mensen, die van weinig geld moeten rondkomen en ondersteuning nodig hebben. De Huisraadbank was een belangrijk instituut voor mensen die te maken hebben met armoede.

Om de Huisraadbank te kunnen laten bestaan hebben de organisaties de handen in een geslagen om een actie op zetten voor het behoud van de Huisraadbank. Waarbij zij ook graag andere initiatieven willen betrekken, die ook werken aan dit vraagstuk van armoede en overvloed aan consumptieartikelen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat huisraad, dat afgedankt wordt, omdat er nieuwe gekocht moet worden of de woning van een overledene leeggehaald moet worden, nuttig gebruikt worden voor mensen, die zeer weinig geld te besteden hebben voor hun levensonderhoud. Het moet toch mogelijk zijn om een vuist te maken om tegen de armoede en inwoners, die door bijzondere omstandigheden tijdelijk geen geld hebben aan huisraad te helpen. En spaar ook het milieu. Maak het hergebruik van huisraad mogelijk. Huisraad dat nog best een tweede leven kan krijgen en niet direct naar het afval moet.

De gezamenlijke organisaties doen een dringend beroep op zowel de gemeente, de politiek als de inwoners van Midden-Groningen om de Huisraadbank te helpen aan een nieuw onderkomen en ruimte voor opslag. De organisaties denken hierbij ook aan een leeg schoolgebouw. Laat al deze organisatie met hun vele vrijwilligers niet in kou staan. Ondersteun hun belangrijk werk en help mee de Huisraadbank te redden!

Wanneer iemand een oplossing kan bieden, dan wordt diegene verzocht contact op te nemen met Irma van der Meij van de Midden-Groningse Uitdaging via info@middengroningseuitdaging.nl

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter