‘Media Ukkie Dagen’ geeft bewustwording

Vrijdag 24 tot en met vrijdag 31 maart vindt de landelijke campagne ‘Media Ukkie Dagen’ plaats. Tijdens deze dagen wordt er aandacht besteed aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen in de leeftijden 0 tot en met 6 jaar. Het thema is dit jaar ‘Bewegen in Balans’ en ook het onderwijsteam van de bibliotheek in Hoogezand staat stil bij deze week.

Margreet de Groot, leesconsulent voor de gemeente Midden-Groningen, was donderdag 30 maart met zowel peuters, als ouders in de bibliotheek in het Huis van Cultuur en Bestuur: ‘Er zijn kinderen uitgenodigd om in de ochtenden hier te komen; wij lezen de kinderen voor, laten ze kennis maken met prentenboeken en spelen daarnaast verschillende spelletjes met ze’. Het idee hierachter is om een voorbeeld te geven aan de ouders die meekomen. ‘Met deze campagne willen wij ouders van vooral jonge kinderen bewust maken van het gebruik van media. Zoals het thema ‘Bewegen in balans’ al zegt, dat je alle media die er zijn in balans gaat toepassen’, vertelt Margreet. Zij willen dat kinderen niet alleen achter de tablet, computer, smartphone of in een boek zit, maar juist alles bij elkaar gebruiken en hier dus hét balans in vinden. Margreet geeft aan dat het lastig is om zo’n balans te vinden, juist omdat kinderen opgroeien met heel veel verschillende media. Daarnaast moeten zij ook nog de tijd hebben om buiten te spelen, aldus Margreet.

Samen met vijf andere leesconsulenten geeft Margreet ook lessen op basisscholen aan kinderen, over hoe ze met de media om kunnen gaan. ‘Zij zijn al wat ouder en dan kan het soms ook doorslaan naar te veel telefoon- of tabletgebruik bijvoorbeeld’, aldus Margreet de Groot. Ook daarbij gaat het om de balans.

De kinderen en vooral de ouders zijn erg enthousiast over de campagne, volgens Margreet is het toch een stukje bewustwording, wat mooi is om te zien.

Deel naar jouw media!