Midden-Groningen: Glutenvrije Piet dit jaar

In Hoogezand-Sappemeer en in Meeden loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas. Op 12 november is dit bij de Sinterklaasintocht in Hoogezand-Sappemeer en op 19 november bij de intocht in Meeden. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en een glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten. Je herkent de Piet o.a aan de glutenvrije Pietlogo.(zie foto’s). Op www.ncv.nl/glutenvrije-piet staat vermeld in welke gemeente een Glutenvrije Piet bij de intocht is. Kinderen met coeliakie kunnen hier een kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze omhoog houden, ziet de Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De glutenvrije kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn door sponsor Liberaire veilig verpakt in eenpersoons zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed ontstaat.

In Nederland moet 1 op de 200 kinderen om medische redenen levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas moeten zij opletten. Ze mogen bijvoorbeeld geen ‘gewone’ kruidnoten eten en Piet geen handgeven, want van kruimels op zijn handschoen kunnen zij al ziek worden. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) vindt dat de Sinterklaasintocht een feest moet zijn voor alle kinderen!  Dankzij enthousiaste vrijwilligers loopt er in 184 gemeentes, verspreid over het hele land, een Glutenvrije Piet mee in de intocht van Sinterklaas.

Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden.

Deel naar jouw media!