Midden Groningen (i.o): Gemeentewapen nieuwe gemeente krijgt Koninklijk Besluit

Het gemeentewapen van de toekomstige gemeente Midden-Groningen is door Zijne Majesteit de Koning officieel verleend. Dit gebeurde nadat de Eerste Kamer en de Tweede Kamer het wetsvoorstel herindeling Midden-Groningen hebben aangenomen en ingesteld. De Hoge Raad van Adel heeft het wapen voor Midden-Groningen ontworpen op basis van de drie wapens van de deelnemende gemeenten. Uitgangspunt hiervoor was: het tandwiel van Hoogezand-Sappemeer, de zeedraak van Slochteren en de uitgerukte elzenstruik van Menterwolde. Het wapen wordt verwerkt in het ontwerp van de ambtsketen voor de burgemeester van Midden-Groningen. Hiervoor worden lokale zilversmeden uitgenodigd om een offerte en een basisontwerp te maken.

Beschrijving De officiële beschrijving van het wapen luidt:

“Zwaluwstaartvormig doorsneden; I gedeeld; 1 in keel twee dwarsbalken van zilver met over alles heen een zittende zeedraak van sabel; 2 in sinopel een tandwiel met vier spaken van goud; II in zilver een uitgerukte elzenstruik van sabel gebladerd van sinopel en bevrucht van sabel”.

Gemeentelogo en wapen Het wapen staat los van het logo van Midden-Groningen. Het logo van de gemeente is eigentijds en staat voor verbinding en je thuis voelen. Dit wordt op alle communicatie-uitingen van de gemeente gebruikt, zoals drukwerk, briefpapier, gemeentevlag en wagenpark. Het gemeentewapen geeft de geschiedenis van de nieuwe gemeente Midden-Groningen aan en wordt gebruikt bij officiële gelegenheden en in officiële documenten, zoals een trouwboekje.

Inwoner ontwerpt mee Een inwoner van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, de heer Spreen Brouwer heeft in 2016 al een voorstel gedaan voor het ontwerp van het gemeentewapen. Dit heeft de Hoge Raad van Adel in haar overwegingen meegenomen in het definitieve ontwerp. Zodra het officiële wapendiploma ontvangen is, wordt de inwoner bedankt door de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl