Midden-Groningen: Nieuwe gedenkplek

Op initiatief van dichter Gerard Rozeboom uit Sappemeer heeft Midden-Groningen op begraafplaats De Stille Hof aan de Knijpslaan 3 in Hoogezand een nieuwe gedenkplek. Deze werd vrijdagavond geopend door de wethouder van cultuur: Annemiek Hoesen-Spithorst. Zij hield een korte toespraak en legde namens de gemeente een bloemstuk. Aansluitend droeg Lilian Zielstra, voormalige stadsdichter van Groningen, een gedicht voor.

Het Hemelhuisje is een gedenkplek voor iedereen die daar behoefte aan heeft, ongeacht waar iemand is begraven, uitgestrooid of is bijgezet. Een klein huisje (houten kastje) met een groot verlangen om iets tastbaars in achter te laten voor diegene die zo gemist wordt. Bijvoorbeeld een gedicht, verhaal, kaartje of enkele woorden op papier. Kinderen kunnen er een tekening in leggen . Eigen invulling is ook welkom. Tevens is er de mogelijkheid om een kaarsje te branden in de bijgelegen kandelaar. Er zijn ook zitplekken dankzij twee houten bankjes die bij het huisje staan.

Het is een huisje dat voor steun en verbinding kan zorgen: wat iemand in het huisje achterlaat kan voor een ander troostgevend zijn. Het idee is ontstaan vanuit de gedachte om samen, van jong tot oud, gevoelens van gemis te delen. Het Hemelhuisje is mogelijk gemaakt dankzij giften uit het bedrijfsleven. De vlinders op het kastje zijn geschilderd door Jessica Kersaan uit Hoogezand.

Deel naar jouw media!