Midden-Groningen: Uitreiking Aletta Jacob Prijs

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn reikt op woensdag 22 januari 2020 de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen uit aan leerlingen van het voortgezet onderwijs in Midden-Groningen om 16.15 uur in Hotel Faber in Hoogezand. De gemeente Midden-Groningen – met Sappemeer als geboorteplaats van Aletta Jacobs – heeft in 1993 de Aletta Jacobs Prijs ingesteld. Sinds 2004 is er een koppeling met de Aletta Jacobs Prijs die wordt uitgegeven door de Rijksuniversiteit Groningen.

Eenmaal in de twee jaar reikt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Dit jaar wordt die prijs op 6 maart 2020 uitgereikt aan drs. Khadija Arib (politica). Ze krijgt de prijs vanwege haar niet aflatende strijd voor de positie van met name Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratie achtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen.

De gemeentelijke prijs richt zich op jongeren in Midden-Groningen. De inzendingen voor de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen 2020 bevatten een uitwerking van één of meerdere thema’s die gekoppeld zijn aan Aletta Jacobs en/of haar gedachtengoed en aan de winnares. De referaten worden op 22 januari 2020 gepresenteerd aan de jury van de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen. De jury bestaat uit: Jorien Bakker (RUG), Ineke de Roo (directeur AJC) en Erik Drenth (wethouder Onderwijs). De groep of leerling die dit het beste doet is winnaar van de Aletta Jacobs Prijs Midden-Groningen 2020 en mag aanwezig zijn bij de uitreiking van de universitaire prijs aan mevrouw Khadija Arib op 6 maart 2020. Daarnaast worden ze vereeuwigd op de Totemboom in de voorhal van de school. Foto: Aletta Jacobs college.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl