Op 28 november is unaniem een Plan van Aanpak aangenomen die het bereik van minimaregelingen moet vergroten. Aanleiding voor het plan was een evaluatie van het minimabeleid afgelopen jaar naar de effectiviteit van het minimabeleid in armoedebestrijding en bevordering van participatie. Uit de evaluatie werd duidelijk dat het beleid onvoldoende mensen bereikt en het college wordt geadviseerd om het beleid toegankelijker te maken.
Minimabeleid niet toegankelijk genoeg
Een belangrijk probleem is de complexiteit van het sociale zekerheidsstelsel. Men kan aanspraak maken op diverse regelingen zoals kwijtschelding van gemeentelijke belasting, bijzondere bijstand, het Jeugdfonds voor Sport & Cultuur, de individuele inkomenstoeslag (IIT), de collectieve aanvullende zorgverzekering (CAZ) en het Meedoenfonds. De regelingen komen veelal met eigen inkomensgrenzen, voorwaarden en aanvraagprocedures die niet altijd goed begrepen worden. Ook intern blijken medewerkers van diverse organisaties niet altijd volledig op de hoogte. De wirwar aan regelingen verhindert dat mensen die recht hebben op ondersteuning effectief hun weg naar deze hulp vinden. Zodoende worden ook niet alle doelgroepen die recht hebben op ondersteuning bereikt door het beleid. Daarnaast overzien mensen niet altijd de financiële gevolgen die de ene regeling op een andere regeling heeft. ‘Het moet simpeler’, was een van de adviezen in het rapport.
Aanbevelingen uit het evaluatierapport waren onder meer: een meer pro-actieve benadering vanuit het BWRi, het creëren van meer bekendheid over de regelingen, het versimpelen van aanvraagprocedures en het verduidelijken van informatie op de websites. Ook wordt er gevraagd om mogelijkheden te verkennen voor automatische toekenning, het stroomlijnen van voorwaarden van diverse regelingen en het structureel monitoren van het beleid.
Betere communicatie
De gemeente zal allereerst inzetten op verbeterde communicatie om meer bekendheid aan de regelingen te geven. Voorlopig worden de volgende concrete acties uitgevoerd:
- Eind 2024 wordt er een overzicht opgesteld van alle minimaregelingen met bijbehorende voorwaarden;
- Dit overzicht wordt begin 2025 breed verspreid;
- De vindbaarheid en leesbaarheid van de website van het BWRi wordt verbeterd;
- Het college wil inwoners pro-actief benaderen.
Het college heeft een ‘mobiele unit‘ aangeschaft bij Werk in Zicht om de wijken in te trekken. Na de zomer moet het voertuig rond rijden. Daarnaast komt er in samenwerking met BWRi een informatieboekje ‘Mooi meegenomen’ voor een overzicht van alle bestaande regelingen. Volgend jaar wil het college samen met sociale teams en organisaties waaronder Humanitas, de Voedselbank en het Jeugdfonds Sport en Cultuur bekijken hoe het mensen beter kan bereiken.
Lange termijn
‘Verbeterde communicatie is het laaghangende fruit’, aldus wethouder Offereins tijdens een eerdere raadscommissievergadering. De echte uitdaging zit in het stroomlijnen van het sociale zekerheidsstelsel. Denk bijvoorbeeld aan het harmoniseren van inkomensgrenzen, het automatisch toekennen van uitkeringen en het structureel monitoren van het beleid. Volgens Offereins vergen deze maatregelen onderzoek, onder meer omwille van de financiële gevolgen die deze keuzes kunnen hebben. Het verhogen kan een inkomensgrens voor een bepaalde regeling leidt tot kosten die gedragen moeten kunnen worden.
Minimabeleid moet een springplank zijn
Tijdens de raadscommissievergadering eerder in de maand benadrukte menig raadslid de noodzaak van een breder perspectief op het minimabeleid. ‘Het minimabeleid moet een springplank zijn, niet een vangnet waar je in blijft hangen’, aldus Denny van Buuren, raadslid VVD.
Wethouder Offereins benadrukt ook dan het minimabeleid geen oplossing is voor armoede. ‘Het ondersteunt mensen enkel aan de uitgave-zijde. We moeten ook investeren in de inkomenszijde en ervoor zorgen dat men kan voorzien in eigen inkomen’.