Noordbroek: Hoppentocht over kleindierenshow

Zaterdag 19 november aanstaande vindt de Kleindiershow Winschoten e.o. plaats in de MFC Noordsuythoeve  in Noordbroek om 13.30 uur. We spraken hierover met Harry Hoppentocht, secretaris van de Winschoter Pluimvee en Konijnenclub (WPKC), waarbij ook hun 110 jarig bestaan dit jaar ter sprake kwam. Hiervoor is een jubileumboek gemaakt over de historie van hun vereniging hoe het allemaal is begonnen, vanaf boerenschuren, hallen van der Valk in Zuidbroek met 1400 dieren, tot waar ze nu zitten in het MFC in Noordbroek. Er is ook veel veranderd in de loop der jaren, zegt Harry. Vroegen hielden de mensen in de middenstand of van adel vaak sierduiven en je had de arbeiders die het gras uit de slootwal haalden voor hun konijnen en tussenin had je de kippenfokkers zitten. Veel rassen werden voor de sier gehouden, maar ook konijnenrassen voor de pels en vlees.

In 2013 begon de vogelgriep parten te spelen en werden veel show afgelast. Elk jaar was er de vraag kan en door gaan of kan het niet doorgaan en wat tot de dag van vandaag nog steeds speelt. Dat maakt het voor de kippen en sier en watervogels niet leuk. Voor de eendaagse tentoonstelling op 19 november vragen ze daarom konijnen, cavia’s, sierduiven en oorspronkelijke duiven. Helaas dus vanwege de vogelgriep hebben ze moeten besluiten geen sier- en watervogels te vragen.

De mensen die lid zijn van de vereniging bevinden zich in hele regio. De  Noordsuythoeve waar ze nu zitten is een kleinere en praktische locatie waar ze goed ervaringen hebben, vogelliefhebbers gaan ook graag naar Noorbroek, een fijne plek en omgeving om heen te gaan, er kan veel in overleg.

Voor de kleindierenshow op 19 november kan men zich nog opgeven tot 28 oktober via hun website www.wpkc.nl

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Email