‘Onuitlegbare verschillen’ voor sportverenigingen

Tijdens de bespreking van de voorjaarsnota op 10 juli werd onder meer gesproken over de harmonisatie van de buitensportverenigingen: oftewel het gelijk trekken van afspraken tussen de gemeente en sportverenigingen over beheer en onderhoud van sportvelden, kleedkamers en clubgebouwen. De verschillen stammen nog uit de voormalige gemeenten Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer. De bedoeling was dat de harmonisatie in 2023 afgerond zou zijn. ‘Dit was veel te optimistisch’ gaf wethouder Hoesen vorig jaar aan toen de raad aan de bel trok. Ook dit jaar was de raad weer kritisch. De verschillende afspraken hebben volgens diverse fracties tot ‘onuitlegbare verschillen’ geleid. Er zijn een motie en een amendement aangenomen die het proces moeten versnellen.

Gelijke behandeling

Binnen de voormalige gemeenten Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer golden verschillende afspraken tussen sportverengingen en gemeente met betrekking tot beheer en onderhoud van sportvelden, kleedkamers en clubgebouwen. Zodoende neemt de gemeente bij sommige verenigingen een groot deel van de taken op zich, zijn er subsidies en/of is opstal in eigendom van de gemeente. In andere gevallen is het compleet anders. Daar dragen sportverenigingen de lasten vooral zelf, zowel in beheer als onderhoud: een ongelijke behandeling dus. Dit moet gelijk worden getrokken.

Oppositiepartijen vinden dat het proces veel te lang duurt. Al in 2021 werd de beleidsnotitie Sport & Bewegen 2021-2025 vastgesteld waarin harmonisatie prioriteit kreeg. Volgens de wethouder is het een complexe zaak door onder meer verschillen in eigendomsrechten, onderhoudsverplichtingen en bouwtechnisch zaken. Het vereist veel maatwerk. In 2023 startte het college de gesprekken met verenigingen. Eind 2023 zijn de opstallen geschouwd en in 2024 zijn er demarcatielijsten ontwikkeld.

Privatisering

Een tweede uitgangspunt van dit proces is privatisering. Nu zijn veel van de opstallen nog in eigendom van de gemeente. De bedoeling is dat verenigingen in de komende jaren zelfredzaam worden. Echter, voor sommige verenigingen is dit zeer uitdagend, zekere voor de kleine verenigingen, omdat er soms veel achterstallig onderhoud is en dit kan flink in de papieren lopen. Vorig jaar stuurde  V.V. Hoogezand een brandbrief aan de gemeenteraadsleden omdat het erop leek dat vereniging zelf moest opdraaien voor het achterstallig onderhoud.

Tijdelijke ondersteuning blijft

Om de overgang te verzachten wil het college een transitieperiode instellen van tien jaar. Eerder al stelde de raad hiervoor 2,5 miljoen euro beschikbaar. Elk jaar zal 250 duizend euro worden verdeeld over de verenigingen om ze nog te ondersteunen. De gemeente zal een deel van de gelden inzetten om de kleedkamers op orde te brengen. ‘Als de raad op 27 november instemt met het voorstel en verenigingen instemmen met de stap naar privatisering dan zal de gemeente allereerst het achterstallig onderhoud van 2024 en 2025 uitvoeren zodat alle kleedkamergebouwen op niveau 3 komen’, aldus wethouder Hoesen. Verder staat het verenigingen vrij hoe zij de gelden willen inzetten.

Zelfredzaamheid stimuleren

Wethouder Hoesen geeft aan dat de gemeente vooral zelfredzaamheid wil stimuleren, onder meer door de verenigingen te begeleiden bij het aanvragen van andere subsidies. ‘Geld met geld maken’ noemt de wethouder dit, oftewel ondersteuning inzetten om grotere subsidies te kunnen aanvragen. Ook wordt er gekeken naar toekomstige samenwerking tussen sportverenigingen. Wat betreft de wethouder liggen daar ook kansen.

CU: ‘Nodig om plooien glad te strijken’

Volgens Niels Joostens, fractievoorzitter van de CU, is de huidige inzet niet genoeg en lopen de gesprekken met de verenigingen soms moeizaam. Dit zou onder meer komen door deze jarenlange ongelijke behandeling. De fractie wil de plooien glad strijken en een gelijke startpositie creëren. Hiertoe diende de fractie een motie in die het college oproept om sportverenigingen die afgelopen jaren relatief financieel nadeel hebben ondervonden, alsnog te compenseren. De motie werd mede-ingediend door de SP, GroenLinks, Gemeentebelangen, PvdA en D66 en werd met 20 stemmen voor aangenomen. Hoe de motie precies vorm moet krijgen, moet nog duidelijk worden, maar de opdracht aan het college ligt hiermee op tafel.

Ook is er een amendement aangenomen, ingediend door de CU en Gemeentebelangen. Het amendement stelt een extra 200 duizend euro beschikbaar zodat het college nu al kan beginnen met onderhoudstaken bij de verenigingen en niet hoeft te wachten tot einde van dit jaar. Het amendement is met 25 stemmen voor aangenomen. De raad ziet de harmonisatie (gelijke behandeling en compensatie voor ongelijke behandeling) dus liever vandaag dan morgen.

‘Het moet wel uitlegbaar blijven’

Wethouder Hoesen benadrukt dat de ondersteuning ook niet ongelimiteerd kan zijn. Zo zijn er namelijk ook sportverenigingen, zoals de tennisverenigingen, die al geprivatiseerd zijn en geen ondersteuning ontvangen. Het extra ondersteunen van deze verenigingen zal dus ook weer tot een nieuwe ongelijkheid leiden, aldus de wethouder.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl