De raad was sterk verdeeld een motie over de oorlog in Gaza die op 10 juli tijdens de voorjaarsnotabespreking werd ingediend door GroenLinks, PvdA, D66, SP en Lijst Jan Hulzebos. De motie riep het college op om een brief aan de Tweede Kamer te sturen waarin de gemeente Midden-Groningen zich uitspreekt tegen het oorlogsgeweld in Gaza en zich aansluit bij de oproep van burgemeester Halsema tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en sancties om Israël tot de orde te roepen. De motie kunt u hier inlezen. De motie zou enkele andere gemeenten in Nederland volgen die het oorlogsgeweld in Gaza hebben veroordeeld.
Raad verdeeld
De motie leidde tot sterke verdeeldheid in de raad. Niet over het humanitaire leed zelf, maar over de vraag of de gemeenteraad zich hier op deze wijze over moet uitspreken. Diverse fracties vreesden dat het enkel zou bijdragen aan verdere polarisatie in de samenleving. ‘De lijn tussen solidariteit en stellingname is soms dun’ (VVD). De lokale overheid zou juist het dialoog en verbinding moeten bevorderen volgens diverse fracties. Ook struikelden sommigen over de term ‘genocidaal geweld’ zoals benoemd in de motie. ‘Het is aan het Internationaal Strafhof om dit te bepalen, niet aan ons als gemeenteraad’ (CU).
Liever dan protest, werd het idee geopperd om tijdens de Dag van de Vrede op 21 september aandacht te besteden aan het conflict en dan juist in een sfeer van verbinding en dialoog. Ook zou het dan over de vele andere oorlogen op de wereld mogen gaan.
GroenLinks benadrukte dat een lokale overheid zich ook mag (en wellicht moet) uitspreken over internationale kwesties, omdat het onderwerp ook lokaal leeft onder de bevolking. ‘Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat onze stem telt, hoe klein ook. Als genoeg gemeenten laten weten dat dit niet langer kan dan is dat een sterk signaal naar het Rijk toe’, aldus Dewnarain.
De motie heeft het uiteindelijk net niet gehaald met 14 stemmen voor en 15 stemmen tegen.