Raad ziet een leefbaar en actief Zuidbroek

De gemeenteraad was zaterdag op werkbezoek in het dorp Zuidbroek. De raadsleden werden bijgepraat over plannen in het dorp, onder andere de plannen van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, en kregen een presentatie over het project Zonne-akkers Zuidbroek. De wandeling die volgde na de presentatie, ging langs het nieuwe jongerencentrum, de passantenhaven, het voormalige Kantongerecht en het ijsbaanterrein. Het werkbezoek werd afgesloten met een lunch in dorpscentrum De Broeckhof.

Daar sprak verslaggever Lammert Zuiderveld met Rowin Penning, voorzitter van de dorpsraad en drijvende kracht achter het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, Max Hietbrink van het jongerencentrum en Jan Velthuis, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Midden-Groningen én inwoner van Zuidbroek.

De voorzitter van de dorpsraad van Zuidbroek, Penning, wilde de raad laten zien dat Zuidbroek een actief dorp is; de leefbaarheid staat voorop in het dorp. Zo presenteerde de dorpsraad hun dorpsvisie, met plannen van de speeltuinwerkgroep, het nieuwe jongerencentrum en plannen van de ijsvereniging voor een pumptrackbaan.

Raadslid Jan Velthuis vertelde enthousiast over de plannen die hij hoorde van bestuurders van de dorpsraad, onder andere over een nieuw zonnepark-initiatief. Dit soort initiatieven zijn belangrijk voor de gemeenschap, vindt Velthuis. Men is van plan om een zonnepark in de Eekerpolder te realiseren. Dit park komt gedeeltelijk in de gemeente Oldambt en voor een deel in de gemeente Midden-Groningen. Men wil uitbreiden naar het  nieuw te realiseren transformatorstation Avermieden, ter hoogte van het windpark N33. Het uiteindelijke doel is een park ter grootte van 140 ha. In de gemeente is een draagvlakdiscussie gaande over waar zonneparken mogen komen in de gemeente, zegt Velthuis. “Overal is heel veel weerstand. Als je zo’n plan daar kunt realiseren, waar niemand er last van heeft, dan hebben wij het hele vraagstuk van zonnepanelen in onze gemeente opgelost.”

Max Hietbrink is sinds een jaar bezig om het jongerencentrum weer op te starten, hij doet dit met een groep van 10 tot 12 mensen. In het verleden werd het gebouw tegenover het treinstation ook al ingezet als jongerencentrum. Dat ging dicht in 2010, nu is er een nieuwe groep enthousiastelingen bezig om er weer leven in te brengen. Een jongerencentrum voor en door jongeren met behulp van enkele volwassenen die op de achtergrond meedenken en voor wat overwicht zorgen. Om het centrum op gang te krijgen start men met een knutselmiddag voor leerlingen van de basisscholen in Zuidbroek. Bij deze en toekomstige activiteiten willen ze een splitsing per leeftijdscategorie: jongeren tot 18  jaar en jongeren van 18 tot 30 jaar.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl