Rondje langs Kerk Harkstede

Tijdens Rondje Harkstede kon men langs allerlei verschillende culturele instellingen in de gemeente. Musea, molens en kerken openden hun gebouw om bezoekers een kijkje te laten nemen en te vertellen over hun monument. Zo kon u via een toeristische en culturele route óók kennis met het dorp Harkstede. De monumentale ‘Kerk Harkstede’ is een uniek rijksmonument. Janny Bolhuis was één van de rondleiders, die bezoekers met passie vertelde over de geschiedenis van de kerk.

De Kerk Harkstede is tussen 1692 en 1700 gebouwd door het echtpaar Henric Piccardt en Anna Elisabeth Rengers. De kerktoren die er voor die tijd stond, gebouwd in het jaar 1250, is blijven staan en daar is vervolgens de bestaande kerk tegenaan gebouwd. In het jaar 1700 heeft de eerste kerkdienst plaatsgevonden in het monumentale gebouw. Volgens Janny Bolhuis is het buitengewoon dat er in een dorp als Harkstede zo’n kerk staat: ‘Harkstede is nu een redelijk welvarend dorp, maar vroeger was het niet zo’n rijk dorp. Dat maakt het zo uniek’.

Het echtpaar, oftewel de stichters van de kerk, hadden een eigen wapen, die overal in de kerk is achtergelaten. Volgens Janny was dat ook altijd waar de rondleiding mee begon; een uitleg over de wapens. Anna Elisabeth en Henric wilden dat de kerk hun laatste rustplaats zou worden, na hun overlijden, in 1704 en 1712, zijn hun kisten in de kelder van de kerk geplaatst. Tot op heden is dit ook de plek waar hun kisten staan.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van de kerk? Of een keer een rondleiding bijwonen? Voor meer informatie kunt op kijken op www.kerkharkstede.nl.

Deel naar jouw media!