‘Zolang een naam wordt genoemd…’

In het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand is momenteel de tentoonstelling ‘Zolang een naam wordt genoemd…’ te bezichtigen. Bezoekers kunnen van 13 april tot en met 26 mei in de verhalen duiken van drie Joodse kinderen uit de gemeente Midden-Groningen. Zij zijn de drie jongste Joodse slachtoffers uit onze gemeente op het Holocaust Namenmonument. Onlangs heeft de officiële opening van de tentoonstelling plaatsgevonden door Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en Kinderburgemeester Lieke Kruijer.

Volgens de burgemeester van Midden-Groningen gaat de tentoonstelling vooral over de geschiedenis van de Joodse inwoners in de gemeente, met de focus op wat er met hen is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Het is bedoeld om daarmee zichtbaar te houden wat voor een drama zich heeft afgespeeld en als waarschuwing naar de toekomst toe. ‘Ook omdat we hen niet willen vergeten, dus vandaar ook de titel van de tentoonstelling: ‘Zolang je naam wordt genoemd, ben je niet vergeten, maar leef je in gedachten nog voort’.’

Tijdens de opening heeft onderzoeker Albert Buursma kort een verhaal geschetst over de Joodse bevolking in de gemeente Midden-Groningen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook werd de vernieuwde verhalenkaart Stolpersteine Midden-Groningen gelanceerd. Kinderburgemeester Lieke Kruijer maakte de drie geadopteerde namen van het Holocaust Namenmonument bekend, waarna de Kinderraad de bloemen hebben geplaatst. Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn is het erg belangrijk om ook hen hierbij te betrekken: ‘Waar wij het eigenlijk voor doen, is om vooral bij de jongeren, het besef van dit drama weer op het netvlies te krijgen. Er zijn heel veel jongeren die eigenlijk niet weten wat de Holocaust was en amper kunnen geloven dat het echt gebeurd is’.

De namen van de 3 jongste slachtoffers gekozen uit de 3 gemeenten die met de gemeentelijke herindeling zijn opgegaan in Midden-Groningen zijn:  Bettje van Delft uit Hoogezand-Sappemeer, zij werd maar 10 maanden oud. Wilhelmina Wolf uit Noordbroek werd slechts 3 jaar oud en Regina Serlina Levie mocht maar 5 jaar oud worden. Lieke Kruijer: ‘Het is zo onwerkelijk om te beseffen dat deze kinderen een heel leven is afgepakt.’ Leden van de kinderraad plaatsten voor de 3 slachtoffers een zelfgemaakte bloem in de rijen van aardappels op de vloer van de tentoonstelling. De bloemen staan symbool voor de veelheid van de vermoorde slachtoffers.

Kunstenares Margriet Diertens die de emotioneel beladen tentoonstelling heeft gemaakt, noemt het onderwerp tijdens een rondleiding die ze geeft bijzonder en heel mooi dat iedereen nu een naam en een steentje heeft; eigenlijk een heel klein grafsteentje op dit monument’.

Vrijdag 21 april zullen er ook struikelstenen worden gelegd ter nagedachtenis aan de 20 weggevoerde en vermoorde inwoners van Sappemeer op 2 adressen: Lutherse Kerkstraat 82 en 86 in Sappemeer.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl