Zuidbroek: Onthulling informatiepaneel

Maandag is op de joodse begraafplaats aan ’t Veen in Zuidbroek een informatiepaneel onthuld. De begraafplaats is gelokaliseerd vlak bij Botje Zandgat. Het initiatief komt van de secretaris Jan Dijk van de Historische kring Menterwolde. Dijk is woonachtig achter de begraafplaats en treft met regelmaat bezoekers die vragen stellen over de begraafplaats. Met deze wetenschap is er een informatiepaneel ontwikkeld en geplaatst bij de ingang. Met Eduard Huisman, consul, beheerder van Joodse begraafplaatsen is er samengewerkt om  het paneel te realiseren. Ook de kosten zijn gezamenlijk gedragen door de beide organisaties. De begraafplaats is eigendom van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

In 1884 is de joodse gemeenschap opgericht, de begraafplaats die 27 zerken telt is in 1886 gerealiseerd. In 1939 heeft de laatste begrafenis plaatsgevonden. Na de WO II keerde niemand van de Joodse gemeenschap terug.

Het monument is onthuld door burgemeester Hoogendoorn, in zijn speech zei hij: We staan hier op een bijzondere plek in Zuidbroek. De geschiedenis van Joodse inwoners is in Midden-Groningen op verschillende manieren en locaties steeds beter zichtbaar voor de huidige generaties. Diverse gedenkmonumenten, een groeiend aantal struikelstenen in onze dorpen en wijken, de gedenkzuilen op de treinstations van Hoogezand-Sappemeer en Zuidbroek waarlangs de deportaties plaatsvonden, en zo ook dit paneel bij deze begraafplaats.

De begraafplaats is te bezoeken op alle dagen, behalve zaterdagen en Joodse feestdagen.

Lees de toespraak van Burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen.

Deel naar jouw media!