Zuidbroek: Op bezoek bij jubileum trein en trammuseum

Zaterdag en zondag vierde het Noord Nederlands trein en tram museum het feit dat de stichting 20 jaar geleden is opgericht. Tijdens het jubileum weekend zijn er rond de 300 bezoekers geweest.

Het museum is gevestigd in het voormalige stationsgebouw in Zuidbroek, een unieke locatie waar tegenwoordig nog steeds reizigers op de trein stappen om op reis te gaan. In 1959 is een groot deel van het station afgebroken waarbij de bovenverdieping verdween en de vleugels met de helft werden ingekort. De eigenaar, NS Vastgoed, was het gebouw liever kwijt dan rijk. Dit trof enkele inwoners uit de omgeving en zij spanden zich in om te zoeken naar een passende herbestemming van het gebouw. Zij verenigden zich in de stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum die zich inspant om het gebouw in oude luister te herstellen en daarin een museum onder te brengen dat zich richt op de presentatie van het Noord-Nederlandse verleden van ijzer en stoom, sporen en rijtuigen, treinen en trams. Hun inspanningen resulteerden in de aankoop en restauratie van het stationsgebouw en het opbouwen van een museale kerncollectie. De restauratie van het pand is  eind 2014 naar zijn oorspronkelijke verschijningsvorm gerealiseerd.

Op dit moment is er de wisselexpositie, 75 jaar bevrijding. Deze tentoonstelling zou eerder worden getoond, door de corona tijd is deze uitgesteld en dus nu te bekijken. De nieuwe aanwinst van het museum is voor het gebouw te bekijken, een locomotor, deze werd gebruikt voor het rangeren van goederenwagons.

Het museum is wekelijks geopend en wordt gerund door zo’n 65 vrijwilligers. Onze verslaggever ging een kijkje nemen in het museum en werd rondgeleid door één van de vrijwilligers  Hans de Lange.

Welkom bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum.

We werden rondgeleid door het museum door Hans, één van de vrijwilligers.
Er is een ruimte collectie van historische kleding.
Bezoekers kunnen in een simulator ervaren hoe het is om een trein te besturen.
De nieuwe aanwinst van het museum, een locomotor. werd gebruikt voor het rangeren van goederenwagons.
Alles over treinen, groot en klein in Noord Nederland.
Miniatuur van het station Zuidbroek.
Ruimte voor een kopje koffie.

Tijdelijke tentoonstelling in het kader van 75 jaar bevrijding.
Tijdelijke tentoonstelling in het kader van 75 jaar bevrijding.
In het pand is tevens een ruimte van de Model Rail Groep Veendam.

Kijk, hier staan we nu.. aldus Vrijwilliger Hans van het museum.

Het kantoor van de stationschef in 1930, aan de andere kant kocht men een kaartje.

De typemachine en de telefoon van de assistent van de stationschef.

 

 

Deel naar jouw media!