32 Struikelstenen onthuld in meerdere dorpen

Op vrijdag 19 april werden in Kolham, Slochteren, Schildwolde en Siddeburen 32 struikelstenen (Stolpersteine) onthuld ter nagedachtenis aan 32 Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze dorpen hebben gewoond en zijn gedeporteerd en vermoord in vernietigingskampen in Oost-Europa.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en kinderen van groep 7 en 8 van vijf basisscholen waren aanwezig bij de plechtigheid, die voorafgegaan werd door een herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse Kerk in Slochteren.

Koos van der Span, Voorzitter van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen, legde uit: “We onthullen symbolisch 32 struikelstenen, hoewel we in werkelijkheid stenen hebben gelegd op 9 verschillende locaties. Om praktische redenen doen we de symbolische onthulling op één plaats, aan de ’s Gravenschanslaan 5, waar 6 stenen liggen van een Joods gezin dat tijdens de oorlog gedeporteerd werd naar Auschwitz en daar is omgekomen. De struikelstenen zijn bedoeld om voorbijgangers letterlijk en figuurlijk te laten ‘struikelen’ over de herinnering aan deze slachtoffers en hun namen te blijven herinneren.” De plaatsing van de laatste stenen is gepland voor volgend jaar, na een zesjarig proces.

Vanwege toenemend antisemitisme als gevolg van het conflict in het Midden-Oosten zijn er tijdens de bijeenkomst veiligheidsmaatregelen getroffen. “Vanwege de onrust rond Gaza en Israël kondigen we onze evenementen niet van tevoren aan, maar achteraf. Dit is in overleg gegaan met de burgemeester, de gemeente en de afdeling veiligheid. Hoewel het discreet gebeurt, zullen er tijdens de onthulling boa’s in de buurt patrouilleren om de veiligheid te waarborgen,” aldus Van der Span.

Foto’s: Arie Piening

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl