8 nieuwe Nederlanders in gemeente

Je stem uitbrengen tijdens verkiezingen, ieder beroep kunnen uitoefenen dat je wil en vrij kunnen reizen binnen de Europese Unie zonder visum. Dat zijn een paar voorbeelden van rechten die je krijgt als je officieel Nederlander wordt door naturalisatie en/of optie. Op woensdag 21 juni kregen acht inwoners van de gemeente Midden-Groningen die rechten. Ze ontvingen in het Huis van Cultuur en Bestuur het ‘Bewijs van verlening van het Nederlanderschap’ uit handen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
De afkomst van de nieuwe Nederlanders is Syrisch, Venezolaans, Burundees, Palestijns en Chinees. De naturalisatieceremonie is het laatste stukje van het proces om Nederlander te worden. Tijdens de bijeenkomst vertelt de burgemeester over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. De nieuwe Nederlanders leggen een eed of belofte af. Hiermee beloven ze om de rechten en vrijheden te respecteren die horen bij het Nederlanderschap en de plichten te vervullen.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “We feliciteren onze nieuwe Nederlanders met deze bijzondere mijlpaal. De reden dat we hier bij iedere naturalisatie aandacht aan besteden is omdat het verkrijgen van het Nederlanderschap een grote stap is in het leven van mensen met een andere nationaliteit. Het is meer dan symbolisch, want je krijgt ook meer rechten. Waaronder het recht om bij verkiezingen ook te mogen stemmen. Ik moedig hen altijd aan om actief deel te nemen aan onze samenleving.”
Deel naar jouw media!