Beheerders dorpshuis stoppen

Harma en Harry Haan, beheerders van dorpshuis De Menterne in Muntendam, hebben besloten hun contract op te zeggen en in december 2023 weg te trekken uit het pand. Het is voor het echtpaar financieel, zonder subsidies, niet meer op te brengen. In combinatie met het onbegrip vanuit de gemeente, hebben zij het besluit genomen om te stoppen.

Harry Haan: ‘Wij doen dit al 21 jaar en hebben nooit subsidie gehad. Toen we door het coronavirus dicht moesten, hebben wij het vorige college om subsidie gevraagd. Dat was geen probleem, waardoor wij het pand en de energie niet zelf hoefden te betalen. Maar met de komst van het nieuwe college is de steun gestopt en was er weinig begrip’. Harma geeft aan dat veel oudere mensen vlak na de coronapandemie nog erg bang waren, waardoor alles langzaam op gang kwam. Doordat het dorpshuis geen steun meer kreeg, heeft het echtpaar op financieel gebied, veel geld zelf moeten bijleggen. In combinatie met bijvoorbeeld de kosten van hun eigen huis, was dit niet meer te bolwerken, daardoor kwam toch het moment om te stoppen. De meeste dorpshuizen krijgen subsidie, maar doordat Harma en Harry zelfstandig ondernemers zijn en de Menterne geen stichting is, krijgen zij geen subsidie.

Dorpsbewoners zijn een petitie gestart naar aanleiding van de opzegging van hun contract. ‘Er is paniek ontstaan, doordat wij weggaan, over de voortgang van het dorpshuis’, aldus Harma Haan. De petitie is inmiddels al door meer dan 2.000 mensen ondertekend en is donderdag 22 februari aan de gemeente overhandigd. In de eerste instantie zouden er twee scholen gebouwd worden op de locatie van het dorpshuis, maar sinds 2 februari is toch besloten dat de scholen naar Ruitershorn gaan. Hierdoor kan de Menterne gewoon blijven staan. ‘Wethouders konden op dit moment ook niks zeggen over het nieuwe centrumplan, omdat de plannen totaal zijn veranderd’, vertelde Harry, ook dit brengt extra onzekerheid met zich mee.

Harma: ‘Wij zijn het gewoon moe, als men niet begrijpt wat wij hier doen. Het dorpshuis is het kloppend hart van Muntendam’. Tot eind oktober blijven Harma en Harry werkzaam in het buurtcentrum.

Deel naar jouw media!