Dodenherdenking 4 mei Siddeburen

De jaarlijkse Dodenherdenking in Siddeburen zal dit jaar op donderdag 4 mei worden gehouden en begint om 19.00 uur met een samenkomst in de Hervormde Kerk. Daar zal een herdenkingstoespraak worden gehouden door Marian Kramers over de oorlogservaringen van haar familie.

Marian Kramer is na de oorlog, 1951, geboren als dochter van een Joodse moeder en een niet Joodse vader. Haar moeder Paula, is vaak ziek en Marian begrijpt wel dat dat met de oorlog te maken heeft. Als haar moeder zegt: ‘Die zijn niet teruggekomen’, dan weet Marian, dat zij daarmee haar Joodse broers, ooms, tantes, neven en nichten bedoelt, die vermoord zijn.

Toen de oorlog uitbrak in 1940, woonde Paula met haar ouders en drie grote broers in Amsterdam. Ze waren wel Joods, maar niet gelovig. Al snel kregen ze te maken met allerlei anti-Joodse maatregelen. Zo mocht Paula niet meer met de trein naar haar werk en moest ze verplicht een Jodenster dragen. In 1943 werd Paula thuis opgepakt door de Duitsers en na drie maanden in Kamp Vught doorgestuurd naar Kamp Westerbork. Daar kreeg Paula een baantje in het ziekenhuis.

In Westerbork werd Paula weer herenigd met herenigd met haar ouders. Maar in september 1944 werd de grootste angst waarheid; deportatie naar concentratiekamp Theresiënstadt. De omstandigheden daar werden erbarmelijk en Paula werd tewerkgesteld in de Duitse oorlogsindustrie. Na bevrijding door de Russen keerden Paula en haar ouders terug naar Nederland.

Marian Kramers is beeldend therapeut en kunstenaar. Als gastspreker wil ze overbrengen hoe belangrijk het is dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is en dat iedereen vrij mag zijn om te denken wat hij of zij denkt. Ook is het goed dat jongeren leren dat oorlog altijd een lange nasleep heeft: ‘Als de vrede is getekend, is de oorlog niet voorbij.’

Verder wordt er medewerking verleend door het koor ‘Syedeberth’ uit Siddeburen, onder leiding van dirigent Herman Koster, met pianospel van Bram van der Veen. Twee leerlingen van twee basisscholen zullen een eigen gemaakt gedicht voordragen.

Na een stille tocht van de kerk naar het monument aan de Viskenijstraat volgt aldaar de dodenherdenking onder leiding van mevrouw Grietje Steenhuizen-Niestijl. Zestien leerlingen van beide basisscholen zullen bloemen leggen bij het monument. Door de Christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging ‘Passage’ zal namens alle inwoners van Siddeburen een krans worden geplaatst. Raadslid Liesbeth Lenting zal dit, namens het gemeentebestuur van de Gemeente Midden-Groningen, doen. Namens de beide Siddebuurster kerken zullen Thora Nieborg en Marjolein Kuipers bloemen leggen. Daarna bestaat er voor de nabestaanden, groepen, verenigingen en inwoners uit Siddeburen gelegenheid om bloemen te leggen.

Tijdens de plechtigheid bij het monument wordt medewerking verleend door een ad hoc samengesteld koperensemble van leden van Concordia. Voor belangstellenden, die slecht ter been zijn, staan stoelen klaar bij het monument.

De Stichting 4 & 5 mei verzoekt inwoners van Siddeburen om op 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen.

Deel naar jouw media!