Dodenherdenking Zuidbroek

Raadslid Roshano Dewnarain was tijdens de Nationale Dodenherdenking aanwezig in Zuidbroek, om samen met de inwoners van het dorp en omwonenden, twee minuten stil te zijn voor alle oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. In een ‘Stille Tocht’ zijn alle aanwezigen via de Stolpersteine Klaas Woltjerweg, vertrokken naar de Stationsstraat, waar een Joods monument gevestigd is.

Het Joodse monument is een bronzen beeld van twee personen die naar treinreizigers zwaaien. Aan de rechterkant van het beeld is een ‘plaquette’ geplaatst. Rond 19.50 uur arriveerde de Stille Tocht bij het monument, waarnaar een voordracht plaatsvond van kinderen van de bassischolen De Tandem en De Wegwijzer.

Roshano Dewnarain, fractievoorzitter van GroenLinks, gaf een toespraak. Hij sloot af met: ‘Zolang mijn vrienden in Oekraïne, Iran, Syrië of waar dan ook ter wereld niet vrij zijn, ben ik ook niet vrij. Laten we daarom juist vandaag, uit respect voor allen die voor onze vrijheid hebben gestreden, stil staan bij hun offers. Laten we recht doen door te bouwen aan een wereld waarin we allemaal verbonden zijn.’ Daar opvolgde de ‘kranslegging’ door het ‘Taptoe-signaal’. Na de twee minuten stilte, werd het Wilhelmus ingezet.

Raadslid Dewnarain sloot de bijeenkomst, ter nagedachtenis van alle inwoners en soldaten die zijn omgekomen en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij alle oorlogssituaties en vredesoperaties daarna, na het zingen van het Nederlandse volkslied af.

Ook Henk Habing, voorzitter van het 4 & 5 mei comité vertelt hoe belangrijk deze herdenking is. ‘De herdenking is op zich natuurlijk vreselijk belangrijk. Ook om het weer door te geven aan de volgende generatie en de generatie daar weer op. Want het is niet alleen dodenherdenking van de Tweede Wereldoorlog, maar ook van alles om ons heen. Het is gewoon belangrijk om die herdenking, ook al klinkt het misschien gek, levend te houden.’

Deel naar jouw media!