Erica van Lente wordt nieuwe burgemeester

Erica van Lente wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van de gemeente Midden-Groningen. Dinsdagavond heeft de vertrouwenscommissie haar aanbeveling aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. Erica van Lente is geboren in Arnhem op 10 augustus 1979. Ze is een Nederlands bestuurder en PvdA-politicus. Sinds 14 januari 2019 is zij burgemeester van Dalfsen. Van Lente is geen onbekende in de provincie, in de periode 2017-2018 was ze waarnemend burgemeester in de vroegere gemeente Bedum.

De raad kwam na iets meer dan een uur terug uit een besloten vergadering en gaf aan het voorstel van de vertrouwenscommissie over te nemen. In een videovergadering is Mevrouw Van Lente gefeliciteerd met haar nominatie. Ze vertelde dat ze blij is met de aanstelling en uitkijkt naar haar eerste kennismaking met de gemeenteraad.

De vertrouwenscommissie in Midden-Groningen, die bestaat uit leden vanuit de gemeenteraad, heeft het traject dat uiteindelijk leidt tot het benoemen van de nieuwe burgemeester voorbereid. Eerder heeft de gemeenteraad gediscussieerd over het eisenpakket waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen. De raad was op zoek naar een zwaargewicht, een bruggenbouwer die iets kan betekenen in en ook voor Midden-Groningen, “Nait soezen, moar doun”, stelde de raad. Bewoners van de heringedeelde gemeente hebben een zware tijd achter de rug door onder andere de problematiek rondom de gaswinning. Regionaal is men nu voortvarend gestart met de inzet voor “Nij begun”. Ook in Midden-Groningen zal de nieuwe burgemeester zich moeten inzetten om deze nieuwe positieve periode in Midden-Groningen te ondersteunen.

Erica van Lente zal daarmee de opvolger worden van Adriaan Hoogendoorn, die bewust heeft gekozen om z’n afscheid vroegtijdig aan te kondigen. Midden-Groningen moet niet een tussenpaus hebben, die op de winkel past, maar een nieuwe burgemeester die zaken in de juiste richting zet. Hoogendoorn neemt vier juli afscheid van de bevolking.

De vervolgstap is dat het advies van de gemeenteraad naar de minister van BZK gaat, om vervolgens de kandidaat te laten scannen door de AIVD en een fiscaal onderzoek te laten doen. De heer Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, rapporteert aan de minister of de procedure om tot deze keuze te komen correct is verlopen. Omdat Midden-Groningen meer dan vijftig duizend inwoners heeft, zal de minister het voorstel ook behandelen in de ministerraad. Wanneer de minister van mening is dat de keuze op een correcte manier is gemaakt en er geen schokkende zaken naar voren zijn gekomen over de potentiële burgemeester, dan zal hij het voorstel overbrengen aan de Koning en zal er in principe een benoeming volgen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl