FNV metaal staking in Hoogezand

Op woensdag 8 mei verzamelden metaalwerkers zich bij Hotel Faber in Hoogezand voor een 24-uursstaking, georganiseerd door FNV Metaal. De stakers, afkomstig van verschillende bedrijven zoals Eekels Technology en Spie, eisten verbeteringen in de Metaal & Techniek cao, waaronder hogere lonen en betere regelingen voor vervroegd uittreden.

Tijdens de staking spraken prominente figuren zoals FNV-bestuurder Bas van Weegberg en CNV-voorzitter Piet Fortuin. Anthony Williams, FNV Metaal bestuurder, benadrukte de urgentie van de actie vanwege de teleurstellende situatie met betrekking tot lonen en inflatie in de sector. Hij kondigde aan dat meer stakingen in voorbereiding zijn.

De cao Metaal en Techniek, de grootste in de marktsector, heeft betrekking op een aanzienlijk aantal werknemers en werkgevers. Belangrijke eisen aan de cao omvatten naast loonsverhoging ook verbeteringen in regelingen voor vervroegd uittreden, het generatiepact en stagevergoeding.

Henny Bronts van SPIE Hoogezand, een van de actievoerders, zei: “Wij staken voor betere werkomstandigheden en meer geld erbij. Dat is echt nodig, want sommige collega’s kunnen bijna niet rondkomen. We moeten mee met de inflatie en normaal rond kunnen komen, net als de rest van Nederland. Steeds meer jonge collega’s sluiten zich aan bij de staking. Ze zien dat het werkt en begrijpen dat gezamenlijke actie noodzakelijk is om het hoofd boven water te houden.”

Anthony Williams, FNV Metaal bestuurder, reageerde op de opkomst tijdens de staking: “De opkomst is super. Ik zie met name veel jongeren, dat doet me goed. De vakbond heeft een beetje het imago van oude witte mannen te zijn, maar niets is minder waar. We hebben nu vrouwen en jongeren in de zaal. Dit is top. De vakbond heeft de wind in de zeilen. We moeten dit voortzetten. En dan gaan we die goede afspraken afdwingen.”

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl