Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Foxhol: Onthulling Stolpersteine

Vrijdag 13 mei onthullen mevrouw J. Nool-Nieboer, burgemeester Adriaan Hoogendoorn en leerlingen van obs W.A. Scholtenschool de eerste 15 van 165 Stolpersteine (struikelstenen) die in Midden-Groningen gelegd worden. De 15 struikelstenen worden onthuld voor het oorlogsmonument op de hoek van de Meeuwenstraat en Pluvierstraat in Foxhol.

De plaatsen waar de vermoorde Joodse mensen destijds hebben gewoond, zijn er niet meer. Daarom worden de stenen voor het monument gelegd. De steen voor één burgerslachtoffer wordt ook bij het monument gelegd. Dat is op speciaal verzoek van de bewoners van Foxhol.

Motie uitbreiding struikelstenen
Op dit moment liggen er al 45 struikelstenen in de gemeente. De raad heeft op 23 mei 2019 via een motie besloten om meer struikelstenen te realiseren, omdat het huidige aantal niet volledig is. De raad vond het van belang dat er meer struikelstenen gerealiseerd zouden worden om zo de slachtoffers van het naziregime een naam te geven, te kunnen herdenken, voor te lichten en bewustwording te bevorderen.

Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen
Om het aantal struikelstenen uit te breiden, is de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen in het leven geroepen die zich ten doel stelt om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord, bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. Het gaat om ongeveer 170 slachtoffers, bijna alle Joodse inwoners van de toenmalige gemeenten Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam en Meeden.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Ik waardeer de bevlogen en betrokken inzet van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen zeer. Ik vind het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de stichting belangrijk omdat we zo de gevolgen van oorlog levend houden, ook voor de huidige generatie. We zien ook in deze tijd maar al te goed waar oorlog toe kan leiden. Een mens is echter pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Stolpersteine
De Stolpersteine is een project van kunstenaar Gunter Denmig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.

Vervolg
De 15 die op 13 mei worden onthuld, zijn de eerste van 165 nieuwe struikelstenen die in de gemeente Midden-Groningen worden gelegd. Op 10 juni wordt een struikelsteen in Harkstede onthuld en op 17 juni twaalf struikelstenen in Hellum. Daarna zullen nog vele volgen.

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter