Handige inbraakpreventie tips voor tijdens je vakantie

Ieder jaar zien we een enorme stijging in het aantal inbraken rond de vakantieperiode. Niet zo gek natuurlijk, aangezien er rond de periode een hele grote groep mensen niet thuis is en inbrekers dus geen last hebben van de bewoners. Ondanks de vele waarschuwingen en reclamecampagnes op zowel radio als televisie, zien we nog steeds dat er ontzettend veel mensen zijn die hun huis gewoon niet veilig genoeg achterlaten. Zo zien we dat ze toch een raampje op een kier laten staan om te zorgen voor frisse lucht of vergeten de lampen op de timer te zetten voordat ze vertrekken. Omdat je echt geen compleet alarmsysteem hoeft te hebben om inbrekers buiten de deur te houden, hebben wij een aantal praktische tips voor je, waarmee je de kans op een eventuele inbraak flink verkleint tijdens je vakantie.

Sluit je ramen en deuren

De meeste inbrekers weten zonder problemen een huis binnen te dringen via een raam die maar een paar millimeter open staat. Met de geavanceerde technieken is het namelijk heel eenvoudig om het raam dusdanig te forceren, dat ze binnen enkele seconden binnen zijn. Nu snappen we heel goed dat je vlak voor vertrek misschien drukker bezig bent met het zoeken naar je rietentas voor op het strand, maar is het wel belangrijk om het huis even van boven naar beneden door te lopen en te kijken of er eventueel nog een raam ergens open staat. Je bent namelijk echt niet de enige die op het laatste moment ziet dat het raam op zolder nog op een kier staat.

Laat je buren weten dat je er niet bent

Het sluiten van je ramen en deuren is één, maar wat is er nu beter dan een paar echte ogen die je huis gedurende je afwezigheid in de gaten houden? Zorg er dus voor dat je de buren even op de hoogte brengt van jullie vakantie, zodat ze even wat vaker kunnen kijken of er iets geks gebeurt. Heb je een goede band met de buren, dan kun je ze ook direct even vragen of ze de post willen weghalen en de planten water willen geven. Is dit niet het geval en heb je een brievenbus in je deur, dan is het advies hier een zak onder te maken, zodat de post niet op de grond valt, maar in de zak en inbrekers niet kunnen zien dat er al een tijdje geen beweging meer is geweest in de woning.

Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting aan de voor- en achterzijde van het huis kan je helpen bij het voorkomen van een inbraak of een poging daartoe. We realiseren ons namelijk vaak niet dat ook een poging kan zorgen voor flink wat stress. Alleen het idee al dat iemand heeft geprobeerd zichzelf toegang te verschaffen tot je woning is voor de meesten een eng idee. Door te zorgen voor goede verlichting, verklein je de kans aanzienlijk. Je kunt natuurlijk wel begrijpen dat een inbreker het geen pretje vindt om in de ‘spotlights’ een deur te forceren. Kies daarom voor verlichting op een bewegingssensor, zodat de lamp direct aangaat wanneer iemand voor je deur staat.

 

Beperk social media

In de huidige tijd, waarin social media een belangrijke rol speelt, willen we natuurlijk maar wat graag laten zien hoe mooi we het hebben. Het delen van vakantiefoto’s is daar ook een onderdeel van. Toch is dit niet verstandig om te doen. Wist je namelijk dat ook inbrekers je in de gaten houden via deze kanalen en dus precies kunnen zien tot wanneer je weg blijft? Een foto van een prachtige koffer van Thebagstore.nl met de tekst ‘wij zijn er even een weekje tussenuit’ kan voor een inbreker genoeg zijn om zich rustig voor te bereiden op een eventuele inbraak.

Deel naar jouw media!