Handwerktuigen in station Kropswolde

Station Kropswolde ligt aan het spoorlijn Groningen-Bad Nieuweschans die werd geopend op 1 mei 1868. Het station is genoemd naar het dorp Kropswolde.

Toen de spoorlijn werd geopend stond hier een eenvoudig haltegebouwtje. Deze werd pas in 1915 vervangen door het huidige stationsgebouw. Het meest opvallende deel van het gebouw is de erker in de perrongevel. Vanuit deze erker werden vroeger de seinen, wissels en de overweg bediend. Vanaf 1989 werd dit centraal geregeld vanuit Groningen en verloor het gebouw ook haar loketfunctie. In 2004 werd het stationsgebouw aangewezen als rijksmonument. Tegenwoordig zit in het stationsgebouw een museum voor handwerktuigen.

“Als je binnenkomt zie je het oude gebouw uit 1916, wat nog helemaal in de originele staat is. Wij hebben een collectie van diverse rijwielen. Wij hebben veel exemplaren van Groninger fabrieken waarvan wij dan de oudste of soms zelfs de enige rijwielen van bezitten. Maar daarnaast hebben we ook een grote collectie van de ‘Potten Fabriek Erica’ uit Hoogezand. Er zijn heel veel oude stations verdwenen. En het unieke aan dit station is dat deze nog helemaal in de originele staat is. Daarnaast is dit gebouw een rijksmonument en is daarom ook beschermd.” vertelt Martijn Lagerwerf, uitvoerend kunstenaar bij Museum station Kropswolde.

In September gaat het Museum Voor Handwerktuigen Station Kropswolde tijdens monumentendag samenwerken met het Nationaal Busmuseum in Hoogezand en met het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. De oude wachtkamer van het Museum in Kropswolde wordt dan teruggebracht in de oude staat, waar vervolgens mensen in klederdracht de bezoekers gaan begeleiden. De bezoekers kunnen die dag heen en weer met de trein vanaf Kropswolde naar Zuidbroek om de musea te bewonderen. Daarnaast gaan er ook bussen rijden van het Busmuseum.

Het Museum Voor Handwerktuigen Station Kropswolde is geopend op zaterdagmiddag. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.

 

 

Deel naar jouw media!