Harkstede: Allerzielen op 1 november

Allerzielen staat weer op de agenda, we spraken over de editie van dit jaar met Janny Bolhuis van het Allerzielen comité Harkstede en Scharmer, over een belangrijke herdenking, die al plaatsvindt vanaf de 12 eeuw, Allerzielen. Een jaar of 6 geleden werd Allerzielen (overledenen), een Rooms Katholiek gebruik, nooit herdacht in Harkstede, aangezien er heel weinig mensen in het dorp Rooms Katholiek waren. De kerkelijke kringen en dorpsbelangen, hebben toen besloten het samen op te pakken. In Harkstede en Scharmer vindt de herdenking sindsdien plaats. Allerzielen wordt georganiseerd door de Vereniging van Dorpsbelangen Harkstede, de Begrafenis- en Crematievereniging Scharmer- Harkstede, de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt Harkstede-Meerstad en de Protestantse gemeente Scharmer-Harkstede. Dit jaar vindt het plaats op dinsdag 1 november van 19.00 tot 20.30 uur bij de monumentale kerk, Hoofdweg 63 in Harkstede.

Inwoners uit beide dorpen,  die een dierbare hebben verloren, kunnen degene die avond herdenken op de begraafplaats. Vanaf de weg tot aan de begraafplaats wordt een sfeervolle route van lichtjes aangelegd, met vele honderden waxinelichtjes in glazen potjes, vuurkorven en lichtslangen. Vele vrijwilligers beginnen al om 13.30 uur met het plaatsen hiervan. Vanaf 18.00 uur branden alle lichtjes. Mocht het die dag regenen dan zullen de vrijwilligers de potjes op de zijkant neerleggen, zodat de lichtjes niet kunnen gaan.

Bij de ingang worden de bezoekers verwelkomt door het Allerzielen comité en krijgt iedereen die dat wil, een glazen potje met een waxinelichtje. Deze kunnen ze op het graf leggen van hun overleden dierbare. De potjes zijn mooi versierd door leerlingen van de basisschool “De Ster”. Ook kunnen bezoekers een tekst of naam op een kaartje schrijven en ophangen. Verder is er gelegenheid om buiten op een beschutte plek koffie, thee of warme chocolademelk te drinken.  Leuk voor kinderen is dat ze bloembollen kunnen poten in een bak. De bloembollen liggen klaar bij de ingang. Janny zegt dan wel eens tegen ze: “In het voorjaar komen deze uit en is er nieuw leven, komen jullie dan nog maar weer eens kijken”.

Verder kunnen bezoekers in de monumentale kerk genieten van muziek door een klarinet ensemble van Kielzog.  Aan het eind van de avond kunnen alle bezoekers, een gedicht meenemen naar huis met prachtige teksten; men heeft keuze uit 4 gedichten.

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
Email