Hoogezand: Gastles schrijver in de klas

Op het Aletta Jacobs college In Hoogezand, lezen de leerlingen elke dag tenminste 20 minuten. Dit omdat lezen naast ontspanning, ook hun woordenschat, taalvaardigheid en concentratievermogen beter ontwikkeld. Daarnaast kunnen zij zich ook beter inleven in anderen. Met het project ‘Schrijver in de klas’ samengesteld  door docenten Nederlands van de school en educatiespecialisten van Biblionet Groningen wordt dit nog meer gestimuleerd. Jaarlijks worden schrijvers of dichters uitgenodigd voor gastlessen, om te vertellen over hun werk en het delen van ervaringen. Hoe en waar ze bijvoorbeeld hun inspiratie vandaan of uit halen en toepassen in een gedicht of boek.

Onlangs ging schrijver en piloot Buddy Tegenbosch in gesprek met de leerlingen uit mavo-4. Zijn boeken zijn zeer geliefd bij jongeren en hij heeft er meerdere prijzen mee gewonnen. Jongeren enthousiast maken voor boeken en dan vooral ook die jongeren die eigenlijk niet zo van lezen houden, met dit doel verzorgt Buddy Tegenbosch met veel plezier schoolbezoeken. De vierdeklassers van het Aletta werden dan ook actief betrokken bij zijn lezing. Voordeel daarbij was dat ze het nieuwste boek van Buddy, Mijn nacht met Vedder, hadden gelezen. Elijah uit m4c werd door Buddy beloond met een gesigneerd boek omdat hij de meeste vragen stelde.

In de weken na de herfstvakantie komen tekstschrijver Jan Henk de Groot en jeugdboekenschrijvers Maren Stoffels en Khalid Boudou langs voor een gastles. Bron: Aletta Jacob College.

 

Deel naar jouw media!