Hoogezand: Start Innovatiefestival

Maandag 10 oktober start het innovatiefestival in Midden-Groningen. Overal is een groot tekort aan technisch geschoold personeel, ook in onze gemeente. Het is dus nodig om zo veel mogelijk jongeren voor een technische loopbaan te interesseren Daarom wordt jaarlijks het innovatiefestival georganiseerd voor bassischoolleerlingen uit groep 8. Dit jaar is het thema duurzaamheid. Het wordt gehouden in het dr. Aletta Jacobs College, Laan de Sport 4 in Hoogezand.

Programma

opening: 09.00 uur Welkom (inloop vanaf 08.50 uur)
Door directeur onderwijs dr. Aletta Jacobs College, Wout Zilverberg

09.05 uur Schepen van de toekomst!
Next generation shipping: Green, Lean and Clean. Presentatie door Royal Bodewes over duurzaamheid in de scheepvaart.

09.15uur De groene quiz
Onder leiding van wethouder Annemiek Hoesen-Spithorst en Tiemen Sikma van Royal Bodewes. Wat weten de aanwezige basisschoolleerlingen en overige gasten op de tribune over duurzaamheid en hebben zij goed opgelet tijdens de presentatie over vergroening in de scheepvaart?

De twee tribunevakken in de theaterzaal strijden hierbij om de eerste prijs.

09.25 uur Uitreiking prijs
Met het uitreiken van de prijs door de wethouder is het festival officieel geopend.

09.30 uur Innovatie in de praktijk
Start workshops op de afdeling techniek: de leerlingen gaan aan de slag. De overige aanwezigen worden uitgenodigd om na te praten onder het genot van een kop koffie/thee in het PIE-lokaal van het Aletta.

Het Innovatiefestival Midden-Groningen is een samenwerking tussen het dr. Aletta Jacobs College, het basisonderwijs, Biblionet Groningen, de gemeente en het regionale bedrijfsleven.

Het festival bestaat dit jaar uit twee onderdelen:

1.Innovatieweek
In de week van 10 t/m 14 oktober bezoeken de basisschoolleerlingen de afdeling techniek van het Aletta voor een workshop ‘Innovatie in de praktijk’, waar ze een ventilator aangedreven op zonne-energie gaan maken. Ze krijgen een rondleiding in een regionaal bedrijf* en ze gaan aan de slag in het e-LAB van de bibliotheek.

2.Innovatie op school
Na de herfstvakantie gaan de leerlingen op de basisschool aan de slag met de challenge ‘Hoe maak jij je klas/je school nóg duurzamer?’. Daarbij is er ondersteuning van professionals van het e-LAB. De challenge wordt afgesloten met een pitch voor een vakjury in december. De winnaar van deze innovatiewedstrijd mag met al zijn klasgenoten als gast een tewaterlating van een schip bijwonen op de werf van Royal Bodewes. Foto: Leerlingen bij Royal Bodewes

De bedrijven* die dit jaar meewerken zijn:
AP Nederland, Bakkerij Borgesius, Eekels Technology BV, Essity Operations Hoogezand BV, Scheepswerf Ferus Smit BV, Royal Bodewes, Kikkoman Foods Europe BV, Nijburg Klimaattechniek, Aannemersbedrijf Lamein BV, Sportcentrum De Kalkwijck, SSPB Praktijkcentrum Bouw, Historische Scheepswerf Wolthuis, DozenProducent BV en BWRI.

 

Deel naar jouw media!