Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Hoogezand:‘WE RECYCLE’ op school

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

In het PIE-lokaal van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand zijn Vincenzo Coppola en Thomas Briggeman sinds de start van het schooljaar druk doende met het moderniseren van een oude CNC-freesmachine. Deze machine is nog voorzien van een besturing die onder MS-DOS draait, en wordt nu door de jongens uitgerust met een moderne controller die via een USB aansluiting werkt.

Vorig jaar werd er een nieuwe CNC-machine in het technieklokaal geplaatst en beide vmbo-examenleerlingen moderniseren nu de oude machine als vrije opdracht. Ten eerste omdat ze het leuk vinden om met techniek bezig te zijn en ten tweede omdat ze het als een uitdaging ervaren om het apparaat weer goed aan de praat te krijgen.

Vincenzo wil na zijn examen de opleiding Monteur Openbare Verlichting volgen in Amersfoort. Niet zo gek als je weet dat hij straatverlichting verzamelt en met deze verzameling thuis als het ware al een klein museum heeft ingericht. Vincenzo loopt op dit moment stage bij een bedrijf in Groningen, waar hij straks ook als BBL-leerling aan de slag kan. Tijdens de stage kun je hem o.a. op een hoogwerker de straatverlichting in Midden-Groningen zien inspecteren.

Thomas is ook in zijn nopjes, want hij vindt CNC-techniek enorm interessant. Hij wil na zijn examen een BBL-opleiding CNC Verspanen gaan doen. Ook hij heeft daarvoor al een stageplaats bij een bedrijf in de regio gevonden.

De docenten van de afdeling PIE hebben er veel vertrouwen in dat het de jongens gaat lukken de machine te moderniseren en dat de machine daarna kan worden ingezet in andere deelscholen op het Aletta.

De prachtige nieuwe CNC-machine, die vorig jaar in het PIE-lokaal van de school is geïnstalleerd, wordt gebruikt voor het verplichte deel van PIE-syllabus. CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit is een besturingstechniek die veel wordt toegepast in het bedrijfsleven om gereedschapsmachines, zoals freesmachines, draaimachines, lasermachines etc. automatisch aan te sturen. Ook wordt de techniek toegepast om producten met ingewikkelde vormen te produceren wat op conventionele (lees handbediend) machines niet mogelijk is.

Om een indruk te geven van deze machine, zie hier het filmpje.

 

Opmerking: PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter