Hulp in Woldwijck bij hoge Energiekosten

Deze week krijgen inwoners van Wijk Woldwijck in Hoogezand hulp bij het verduurzamen van hun woning en het besparen op hun energierekening. Woldwijck is een van de wijken in de gemeente, waar het gasverbruik jaarlijks hoog is, dat blijkt uit onderzoek, de gemeente wil hier iets aan doen en zet daarom onder andere bespaarcoaches in.

Het project is een programma van o.a. de gemeente Midden-Groningen. Door de gemeente zijn deze besparingsmiddelen ingezet om de  gestegen energiekosten in deze huishoudens te verlagen. Hiervoor is de “jouw bespaar coach” ontwikkeld.

Bespaarcoach Arjan Hermanides vertelt meer over het initiatief. “Een van de middelen is de klusbus, waarvan specialisten langskomen bij bewoners om te helpen met kleine maatregeling in de woning. Het gaat dan onder andere om het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie of het dichten van kieren.  Daarnaast is de CV dokter een ander onderdeel van de hulp die wordt geboden. De cv dokter bekijkt hoeveel warmte een huis nodig heeft, verbetert de cv installatie en zet de juiste temperatuur in het systeem. Dit levert een besparing op van 10 tot 15%  op de energierekening. Het isoleren van vloeren, daken, muren of het vervangen van glas leidt tot de grootste maandelijkse besparingen. Voor inwoners die meer algemener hulp nodig hebben heeft men de energiecoaches, deze maken dan voor elke bewoner plan opmaat, voor de hele woning.”

De medewerkers van de adviesdiensten, zijn deze week persoonlijk de boer op in de wijk en hebben zitting in het wijkcentrum Woldwijck, om te vertellen wat ze kunnen betekenen voor hun als bewoners en kunnen dan gelijk advies geven over bijvoorbeeld subsidies betreffende investeringen in energie zuinige maatregelen. De coaches geven aan de voorkant van trajecten advies, maar kunnen een bespaarproces ook begeleiden.

Ze begeleiden mensen gedurende het hele isolatietraject, van het aanvragen van subsidies tot het verkrijgen van offertes bij installatiebedrijven. Ook met beperkte financiële middelen zijn er mogelijkheden. “Een goed geïsoleerde woning resulteert direct in besparingen op de energierekening.”

De meeste bewoners reageren positief op de Bespaarcoach. “We willen al langer aan de slag met besparen en weten dat er mogelijkheden qua subsidies zijn, maar weten de weg niet te vinden,” is een vaak gehoorde reactie.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl