Keti Koti Festival druk bezocht

Zaterdag, vond op het plein voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand het Keti Koti Festival plaats. De opkomst was, ondanks de regen, erg goed te noemen. Verschillende culturele gemeenschappen herdachten het koloniale verleden en vierden gezamenlijk met de bezoekers, de afschaffing van de slavernij. De dag werd geopend door het hijsen van 3 vlaggen: de Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse vlag. Tijdens het hijsen van de vlaggen werd een indrukwekkende leeuwendans opgevoerd. Hierna hebben loco-burgemeester Evert Offereins en raadslid Roshano Dewnarain – initiatiefnemer vanuit de raad – een speech gehouden. We spraken o.a. met Roshano over hoe belangrijke deze dag was. ” Er is erg veel behoefte vanuit de culturele minderheden gemeenschappen, om aan deze culturele uitwisseling mee te doen. Ondanks dat ze een minderheid zijn, zijn ze toch met vele. Een mooie dag om je cultuur uit te dragen en te laten zien.” Hij heeft de motie ingediend in de gemeenteraad en hij vond het met gepaste trots ook eervol om te doen en als initiator dit feest te kunnen houden voor iedereen.

De hele dag stonden er culturele kraampjes, waar eten, kleding en andere culturele items verkocht werd. Op het grote festivalpodium waren leuke afwisselende acts te zien. Van Hindostaanse Bhaitak Gana tot de swingende band Afrikadi.

Miguel  Ririhena, voorzitter van Pittig Gekruid vertelde, dat nadat bevolking groepen jarenlang onderdrukt geweest zijn en dit generaties lang nawerkte,  er de laatste jaren gelukkig steeds meer ruimte is in Nederland om het gesprek met elkaar aan te gaan en in te zien wat voor invloed het heeft gehad. “Daarom is een dag zoals deze, enorm belangrijk.”

Gert Jan Bruins van Boer & Burgerpartij vroegen wij ook naar, hoe hij de dag beleefde. “Onze partij vindt Keti Koti, erg belangrijk en wij wilden wel dat het gefaciliteerd werd door de gemeente, maar niet dat het geheel betaald werd door de gemeente. Nu dit gedeeltelijk  wel is gebeurt, waren wij benieuwd naar wat de organisatie ermee zou doen en ik ben aangenaam verrast, het is hartstikke leuk georganiseerd.”

Het binnenprogramma ging over het herdenken van het koloniale verleden. In het archief, de raadzaal, de bibliotheek en op de vide waren verschillende dingen te doen. Zo vonden er op de vide vworkshops plaats waar men salsa kon leren dansen of djembé leren spelen.

Deel naar jouw media!