Midden-Groningen: Glasvezel in dorpen

In alle dorpen van Midden-Groningen wordt er in 2022 en 2023 binnen de bebouwde kom glasvezel aangelegd. Buiten de bebouwde kom is er opnieuw vertraging bij de aanleg van snel internet. De gemeente werkt mee met alle bedrijven die glasvezel willen aanleggen, maar heeft zelf geen voorkeur voor welk bedrijf glasvezel aanlegt. Hun rol is duidelijkheid geven welke partijen er zijn en welke keuzemogelijkheden er zijn. De bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor hun plannen in wat men van hen mag verwachten.

Glaspoort (van KPN)
Dit bedrijf legt in 2023 in alle dorpen van Midden-Groningen glasvezel aan binnen de bebouwde kom. KPN gaat het oude netwerk met de koperen telefoonlijnen vervangen. Daarom gaat Glaspoort in alle dorpen glasvezel aanleggen zonder dat dit afhangt van een minimaal aantal deelnemers. Een aansluiting voor glasvezel is gratis, er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: www.glaspoort.nl.

Deltafiber

Dit bedrijf voert eerst campagne om na te gaan of er voldoende deelnemers zijn om glasvezel aan te gaan leggen. In Meeden-Zuidbroek-Noordbroek zijn er voldoende deelnemers en gaat Deltafiber glasvezel aanleggen. In het lint Harkstede-Siddeburen voert dit bedrijf nu campagne. Dat omvat de kernen Froombosch, Harkstede, Hellum, Kolham, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen en Slochteren. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden. Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: www.delta.nl.

ViberQ (van Rodin)

Dit bedrijf is nu gestart met een campagne om na te gaan of er voldoende deelnemers zijn om glasvezel aan te gaan leggen. Deze campagne loopt nu in Harkstede, Scharmer, Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde, Hellum en Siddeburen. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden.
Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: https://www.viberq.nl/projecten-2/midden-groningen.

SKV

Deze Stichting heeft al campagne gevoerd in Muntendam en heeft voldoende deelnemers om glasvezel te gaan aanleggen. Een aansluiting voor glasvezel is gratis; er wordt betaald voor een abonnement. Er zijn meerdere internetaanbieders die hiervoor een abonnement aanbieden.
Meer informatie hierover vindt u op de website van deze aanbieder: www.muntendamkrijgtglasvezel.nl.

Glasvezel buiten de bebouwde kom
De aanleg van snel internet in het buitengebied is opnieuw vertraagd. ‘Snel Internet Groningen’ legt buiten de bebouwde kom internet aan met glasvezel of een radioverbinding. Inwoners hebben buiten de bebouwde kom in de praktijk geen keuze omdat de aanleg van snel internet daar niet rendabel is en de aanleg met subsidie gebeurt. Andere partijen mogen daar wel glasvezel aanleggen maar zien daar tot dusver van af. De aanleg is gratis bij adressen die zich eerder hebben aangemeld. Nieuwe deelnemers moeten wel voor het aansluiten betalen. ’Snel Internet Groningen’ komt eind 2022 met een nieuwe planning en informeert bewoners van de aan te sluiten adressen.

Meer informatie vindt u op: www.snelinternetgroningen.nl.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl