MS bijeenkomsten nu in Midden-Groningen

MS is een ziekte die ook wel sluipmoordenaar genoemd wordt. We praten op onze redactie met Garri Veldman, die zelf al 22 jaar MS heeft en weet hoe het is om ermee te leven en hoe belangrijk het is dat er met lotgenoten over gepraat kan worden. Daarom heeft hij met succes bijeenkomsten en lezingen georganiseerd in Delfzijl, waar hij toen woonachtig was. Dit vanuit MS vereniging regio Groningen/Noord-Drenthe waar Garri financieel coördinator is. Sinds november 2021 woont hij in Hoogezand en vindt hij het belangrijk dat ook in Midden-Groningen er een plek is waar men samen kan komen om te praten over onderwerpen die men niet met een arts of behandelaar bepraat. Lotgenoten kunnen zaken aangaande MS met elkaar delen die alleen lotgenoten ervaren.

Bijeenkomsten in Woldwijckcentrum

Deze bijeenkomsten zijn er sinds 2021 en worden gehouden in het Woldwijckcentrum, Pleiaden 21 in Hoogezand op een vooraf aangekondigde dinsdag van 10.00 tot 11.30 uur. Dit dankzij de goede samenwerking met Dennis Broekema van Kwartier Zorg en Welzijn. Er zijn inmiddels 4 bijeenkomsten geweest en de opkomst was redelijk goed. Men is blij dat er eindelijk in Midden-Groningen een plek is waar ze naar toe kunnen gaan en niet ver voor hoeven te reizen naar bijvoorbeeld de stad Groningen of Assen. In de bijeenkomsten spreekt men met elkaar over een diversiteit aan onderwerpen: een ieder kan onderwerpen aandragen. Naast de kennismakingsronde werd er bij de eerste vergaderingen een gast uitgenodigd die iets over een MS gerelateerd onderwerp vertelde. Onder andere werd een deskundige uitgenodigd van Coloplast die meer kon vertellen over de blaas- en darm problematiek en hoe er mee om te gaan. Tijdens een andere bijeenkomst werd Janneke Vos van de WMO uitgenodigd. Ze vertelde over de mogelijkheden van de PGB. Na de zomer volgen er nog 3 bijeenkomsten. Op 19 september is de eerstvolgende bijeenkomst en zal er een fysiotherapeut aanwezig zijn, die het één en andere zal uiteenzetten en dat dat hopelijk voor een positieve toevoeging voor MS patiënten zal betekenen. Aanwezigen kunnen dan vragen stellen hier omtrent. Op 17 oktober is er dit keer een themabijeenkomst in de middag mede georganiseerd door Kwartier Zorg en Welzijn van 13.30 tot 16.30 uur en dan zal men het over hulphonden hebben. 21 oktober is voorlopig de laatste bijeenkomst, het onderwerp is nog niet bekend.

Leven met MS

MS is een ingrijpende ziekte, Garri verteld: De ene dag is de andere niet. Soms kun je alles aan, maar dan is er weer een dag dat het weer mis is en dat je niet goed kunt functioneren. Bij hem begon de ziekte met dubbelzien en uiteindelijk niet meer kunnen lopen. Hij is echter een doorzetter. Sinds hij bij de fysiotherapeut krachttraining heeft gevolgd, kan hij ook weer wandelen. Hij gaat veel met zijn driewieler en scootmobiel op pad om te genieten van de natuur en haalt hier het nodige plezier uit. Auto rijden doet hij ook nog, de automaat biedt hier een mooie oplossing, schakelen hoeft dus niet meer. Door zijn ziekte moet hij één maal per drie jaar gekeurd worden en een uitgebreide lijst met vragen invullen om te kijken of zijn gezondheid het toelaat dat hij weggebruiker kan blijven. Dit kost hem dan toch weer 300 tot 400 euro elke keer voor het verlengen van zijn rijbewijs.
Kortom Garri voelt zich nu, dankzij zijn wilskracht, een tevreden mens ondanks zijn ziekte.

Hoe kan men zich aanmelden

Wie geïnteresseerd is in de bijeenkomsten van de MS vereniging en zich wil aanmelden of gewoon algemene informatie wil, kan contact zoeken via e-mail: gb.veldman@outlook.com

Deel naar jouw media!