NNTTM hoopt op trein met nieuwe medewerkers

Rowin Penning stond aan de wieg van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek en is nu vrijwillig directeur. Het Museum organiseert op 28 juni een vrijwilligers-barbecue, om de huidige vrijwilligers te bedanken. “Dat doen wij in ieder geval één keer per jaar voor de zomervakantie. En we hebben er deze keer voor gekozen om het ook open te stellen voor potentieel nieuwe vrijwilligers.”

Op dit moment zijn er zo’n 55 vrijwilligers. “Als er morgen een trein voorbijkomt met vijf nieuwe vrijwilligers, hebben we overmorgen ook werk voor ze. Er is genoeg te doen, voor iedereen. Allerlei soorten werk.”

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum is gevestigd in het station in Zuidbroek. Dat is het oudste station van de provincie Groningen. Tussen 2008 en 2014 is het volledig teruggebracht in de oude staat. In 1958 waren namelijk de bovenverdieping en de beide zijvleugels afgebroken. In 2014 is het museum geopend in het station.

“We doen ieder jaar mee aan de Open Monumentendagen, ook in combinatie met het Nationaal Busmuseum en Kropswolde, en Arriva die de treinen heen en weer laat rijden tussen beide stations.”

Op dit moment zijn er twee wisselexposities. Eentje gaat over de treinen van Märklin; de andere gaat over spoorlijnen in speelgoed. Er wordt momenteel gewerkt aan een semipermanente expositie over trein en tram in het noorden van Nederland. Die is naar verwachting klaar in het derde kwartaal van dit jaar en zal dan te zien zijn in de wachtkamer eerste en tweede klas.

“Twee jaar geleden is de energierekening behoorlijk gestegen. Gelukkig is dat weer een beetje gezakt, ook doordat we een restrictief stookbeleid hebben. We zijn ook bezig met een verduurzamings- en uitbreidingsproject voor het museum. We krijgen zonnepanelen en een andere manier van verwarmen. We hopen nog dit jaar twee kleine bijgebouwen terug te brengen. Het is de bedoeling dat de oostkant en de westkant van het station in oude staat worden teruggebracht. Aan de westkant komt een thematuin, met als thema de rol van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog. Dat sluit goed aan bij het Joods monument dat naast het museumstation staat.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl