Onthulling Stolpersteine Sappemeer

Vrijdag vond de officiële onthulling plaats van vier Stolpersteine in Sappemeer ter nagedachtenis van een twintigtal Joodse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De onthulling werd georganiseerd door de Stichting Herdenkingstenen Midden-Groningen waarvan Koos van der Span de voorzitter is.

De plechtigheid werd geopend in de Koepelkerk in Sappemeer. In deze prachtige gerestaureerde kerk werden meerdere toespraken gehouden die werden afgewisseld met muzikale voordrachten. De slachtoffers die werden herdacht kregen meer dan alleen een naam op deze dag. Gerrit Stuut van de Historische vereniging en prof. dr. Wout van Bekkum die sprak namens de Joodse gemeente Groningen boden historische context bij de oorlogsslachtoffers.

Na de toedracht in de kerk liepen de bezoekers en sprekers tezamen naar de Lutherse Kerkstraat waar de Stolpersteine waren geplaatst. Hier voegden leerlingen van verschillende scholen zich bij groep om gedichten voor te dragen tijdens de officiële onthulling van de herdenkingsstenen.

De Stolpersteine

De Stolpersteine (struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen dienen ter nagedachtenis van de slachtoffers van het nationaal socialisme ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de stenen staan de namen van de slachtoffers gegraveerd. De stenen worden geplaatst voor de woonhuizen waar deze personen destijds woonden.

De herdenkingstenen zijn in vele Europese landen te vinden.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl