Open Monumentendag borg Welgelegen

Onder het thema ‘Levend Erfgoed’ opent borg Welgelegen op zaterdag 9 september a.s. tussen 10 en 16.30 uur haar deuren. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de prachtig gerenoveerde barokke tuin achter de borg. Welgelegen is een voorbeeld van macht en pracht van welgestelde burgers die zich toelegden op de vervening in deze regio. In 1655 verrees aan de westzijde van de hoofdvaart van de Borgercompagnie het compagniehuis Welgelegen. Van hieruit werd toezicht gehouden op de vervening.

In de borg staan leden van de Orde van Odd Fellows klaar om u alles over de geschiedenis en hedendaags gebruik van de borg te vertellen. Hoewel de Orde van Odd Fellows springlevend is, heeft deze Orde de respectabele leeftijd van meer dan 200 jaar. In feite behoort deze vereniging dan ook tot ons immateriële erfgoed met haar gebruiken en waardevolle tradities. De bezoekers mogen een kijkje nemen in hun bijzondere zittingsruimte.

Om 11 uur is in de borg een optreden van de Stichting Historisch Vertellen. Ze spelen het stuk ‘Rengers verraad’.  Het is 29 augustus 1672. De Bisschop van Münster, alias ‘Bommen Berend’, heeft gisteren het Beleg van Groningen opgebroken. Osebrandt Johan Rengers en Henric Piccardt zijn, wegens vermeende betrekkingen tot de Franse koning, door burgemeester Sicco Eeck gevangen gezet in de Poelepoort. Een aantal mensen heeft zo een eigen mening over de situatie.

In korte monologen vertellen de spelers over deze turbulente tijd. De persoonlijke verhalen van de borgbewoners uit Slochteren en de burgers van Groningen bieden ons een verrassende kijk op de Stad en Ommelanden van toen.

Gezien de beperkte zaalruimte dient u zich voor de voorstelling aan te melden via de website van Het Groninger landschap. De toegang is gratis. Dompel u, onder het genot van een kop koffie of thee, onder in de geschiedenis van deze prachtige borg en neem een kijkje in de achter de borg gelegen barokke tuin. Hier staan gidsen van Het Groninger landschap klaar om u door de tuin te leiden.

Deel naar jouw media!