Project ‘Doortrappen’

Woensdag 22 februari werd bij het Huis van Cultuur & Bestuur in Hoogezand een nieuwe driewielerfiets overhandigd door RSR-welzorg uit Winschoten. Dit gebeurde in het kader van het landelijke project ‘Doortrappen’. Ook de gemeente Midden-Groningen doet mee aan dit project met als doel, dat mensen die voornamelijk op een e-bike fietsen, zo veilig en lang mogelijk gebruik kunnen maken van zo’n fiets. Door vaker te fietsen voelen mensen zich vaak gezonder, blijven ze langer mobiel en zelfredzaam. Om iedereen de kans te geven te blijven fietsen stelt de gemeente nu een driewieler en duofiets beschikbaar aan haar inwoners. Binnenkort wordt de duofiets overhandigt aan Zorg@huis in Froombosch. Deze instantie gebruikt de fiets zelf voor bezoekers van de dagbesteding en leent in samenwerking met het sociaal team van de gemeente de fiets uit aan inwoners van de gemeente Midden-Groningen.

Jan Blaauw, combinatiefunctionaris van de gemeente Midden-Groningen Team Sport & Bewegen, is ook betrokken bij het project. Hij vertelt:  ‘Zo’n project bestaat uit clinics, zo is er eerst een uur theorie. In dit uur wordt onder andere geleerd hoe je moet op- en afstappen bij de fiets. Dit lijkt heel gewoon, maar bij een e-bike is dit heel anders, dan bij een fiets met ‘gewone’ ondersteuning. Ook het gebruiken van de versnellingen is een cruciaal onderdeel van de cursus, dit zodat de bestuurder altijd veilig en rustig kan wegfietsen’. De Fietsenbond geeft de gemeente ondersteuning en heeft ook een instructeur geregeld. De instructeur biedt allerlei belangrijke oefeningen aan, zoals het op- en afstappen, fietsen door pionnetjes, remmen en het gebruik van de versnellingen. De cursus is dus puur gericht op de voertuigbeheersing van een e-bike.

‘Als er mensen zijn die niet meer op een normale fiets of e-bike durven te fietsen, dan kunnen zij de nieuwe driewieler een tijdje lenen. Het doel hiervan is dat zij het vertrouwen in het fietsen weer terugkrijgen’, aldus Jan. Voor de mensen die ervan overtuigd zijn zelf een driewielerfiets te willen, valt er bij de gemeente veel informatie te verkrijgen over het aanschaffen van zo’n fiets.