Raad bezoekt dorp Kolham

Gisteren was onze verslaggever aanwezig bij het bezoek van de Gemeenteraad van Midden-Groningen in Kolham. De raad houdt deze dorpsbezoeken een aantal keren per jaar in diverse dorpen, om met inwoners, en dorpsbelangen en -verenigingen in gesprek te gaan over wat leeft en speelt in de wijken en wat de raad zou kunnen betekenen hierin. Het bezoek en besproken onderwerpen worden meegenomen in hun werkzaamheden als raadslid.

De dag begon met de inloop en bezichtiging van de Juliana kerk aan de Hoofdweg. Vervolgens ging men te voet door het dorp en naar enkele locaties en gingen in gesprek met de aanwezige vrijwilligers die hen rondleidden. Roshiano  van GroenLinks, was dagvoorzitter. Hij vertelde positief verrast te zijn. “Doel vandaag was om kennis te maken met het dorp Kolham en de inwoners, dat is zeker waar gemaakt. Ook dat we een wandelend door het dorp gingen is me goed bevallen. Het leverde leuke gesprekken op en je komt op een andere manier in contact met bewoners, je ervaart het dorp op een andere manier, je ziet lopend ook meer van het dorp.”

Marieke Voorn van de Ouderenraad OBS Oetkomst Kolham, praatte met de raad over de verkeerssituatie rondom de school. Die is niet optimaal en erg gevaarlijk “Er wordt heel hard gereden op de Hoofdweg en de voorrangssituatie is niet heel duidelijk en overzichtelijk, maar er steken wel zo’n honderd kinderen over per dag”. Men zou graag willen dat de gemeente onderzoek gaat doen naar wat de geschikte maatregelen voor deze kwestie zijn.

Tevens werd het dorpsrandpark bezocht, die door een aantal inwoners is samengesteld. Als Groenlinkser vindt Roshiano de dorpsrandpark erg geslaagd. ” Ze hebben van een monocultuur met allemaal naaldbomen een polycultuur gecreëerd met een variatie van verschillende aangeplante soorten. Dat laat zien dat men van onderop bewust is van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan.”

Jan Hazenoot was deze dag aanwezig namens stichting lang leve Kolham. De stichting zet zich in voor de ouderen in het dorp zodat ze zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen en men wil ouderen meer toekomst bieden in dorp. Dit doen ze door een aantal zaken te organiseren zoals, het servicepunt met activiteiten in de huiskamer van het dorpshuis. Ook zijn ze  bezig met het realiseren van het woonzorg complex voor ouderen met levensbestendige woningen en een zorgsteunpunt.  Ook willen ze ouderen meer in beweging te krijgen, zodat ze vitaal en gezond blijven door mee te doen met o.a. een fietsclinic, wandelgroep, yoga, gym, of hardlopen. Kortom de stichting helpt ouderen te ondersteunen bij hun gezondheid. Hazelnoot was verheugd om hun activiteiten te delen met de gemeenteraadsleden.

Het bezoek van de raad,  werd afgesloten met een lunch tussen 12.15 en 13.00 uur in dorpshuis ’t Mainschoar.

Jaap Kloosterhuis voorzitter van Vereniging Dorpsbelangen Kolham, zei aan het einde van de dag, ” We werken in Kolham aan de verbeterpunten, we zijn niet zuur en kijken niet achterom. Er gaan veel dingen wel goed maar het kan altijd beter.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl